Külön bolt- és plázaszabályozások jöhetnek

0

A kormány leült a „harcos” gazdasági kamarával, amely több javaslatot tett az észszerű nyitásról, mondta Orbán Viktor egy rövid Facebook-bejelentkezésben kedden.

A javaslatok:

  • a boltokban az általános zárás helyett négyzetméter-alapú korlátozás legyen;
  • külön plázaszabályozások legyenek;
  • és „a szolgáltatások megnyitásához szükséges sajátos szabályozási elemekre is javaslatot tettek”, mondta Orbán.

Minderről szerdán fog tárgyalni a kormány a kormányülésen.

Orbán ugyanakkor azt is mondta, az emberélet az első, így amíg nem oltottak be minden 65 év feletti regisztrált embert, „addig az újranyitást nem kezdhetjük meg, hiszen ők közvetlen életveszélyben vannak”. Kedden arról is beszélt, hogy várja a javaslatokat a családszervezetektől a nyitásra.

A Magyar Orvosi Kamara ennek ellenére hétfőn a járványhelyzet súlyosbodására való tekintettel a honlapjukon közzétett drámai közleményben kérte a lakosságot a járványügyi intézkedések betartására. Azt írják, hogy „a vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek”. A kórházak nagy része már Covid-osztály, az intenzív osztályok terhelése sokszoros, a műtők leálltak. Ugyanitt azt is kérték, hogy egyrészt az üzletekben korlátozzák az egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát, másrészt rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban kizárólag az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni.

Hasonló cikkünk  Nagy a kavarodás a kiküldött oltási sms-ekkel

Az operatív törzs kedden azt mondta, az oltási folyamatban továbbra is az idősek élveznek prioritást, 1,8 millió időskorú regisztráltból több mint az emberek fele megkapta az oltást. György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője szerint a következő egy hétben 215 ezer idős ember oltására lesz lehetőség, természetesen csak akkor, ha mindenki elmegy, aki erre lehetőséget kapott az adott héten.

Hétfőtől egy héttel meghosszabbították az eddig érvényben lévő korlátozó intézkedéseket, így

  • továbbra is kötelező a maszkviselés lakott területen belül az utcákon és a köztereken;
  • érvényben marad az esti kijárási tilalom;
  • a jelenleg zárva tartó üzletek sem nyithatnak ki a következő héten sem;
  • tilos rendezvényt vagy gyűlést szervezni, illetve ilyen eseményen részt venni;
  • érvényben vannak a határkorlátozási intézkedések.
Hasonló cikkünk  Megjelentek a Magyar Közlönyben a szigorítás részletei

Telex.hu