Orbánnak 2022 tavaszán egy többmilliós bizottság előtt kell felelni mondataiért

0
Orbán Viktor miniszterelnök (Kép: Facebook / Orbán Viktor)

Vélemény

Magától Orbán Viktortól tudjuk, hogy sosem hazudott az embereknek. Minden amit mond tehát, ebből a megközelítésből, az a valóság. Az az igaz. Tehát az is igaz, amit most mondott az állami rádióban, hogy novemberben megszólalt a csengő a fejekben, látta a zavart és azért rendeltek kínai és orosz vakcinákat, mert az uniós szállítmányok akadoztak. Hogyjuk most, hogy így volt-e, most nem erről akarok írni. Hanem arról, hogy a miniszterelnök arról beszélt, hogy most nagy bajban lennénk, ha külügyi és járványügyi szakemberek nem látták volna előre a bajt. Kétség kívül, nagy a baj. Azonban most már azt is tudjuk, hogy a kormány ezt látta, tudta előre.

Tessék tehát elengedni azokat a gondolatokat, hogy a kormányt váratlanul érte a harmadik hullám, és most a kapkodás miatt sok a hiba, ellentmondásos a kommunikáció több ügyben is. Mert hehát a kormánynak volt négy hónapja, hogy rákészüljön ezekre a hetekre. Így készültek fel. Hogy egyszer van ügyelet az oktatási intézményekben, aztán nincs, majd megint van. Hogy a digitális oktatás első napján behal a KRÉTA rendszer. Hogy bénázik valaki, vagy megőrül az informatika, és megbolondult sms-ek mennek ki az oltásra váróknak, így az egyik vakcinával le kellett állítani a tömeges oltást. Hogy a védettséget igazoló káryta QR kódja azt mutatta eleinte, hogy a kártya nem is létezik. Hogy már csak arról van szó, hogy az időseket be tudják oltani húsvétig, miközben korábban a miniszterelnök arról beszélt, hogy addig minden regisztráltat be tudnak oltani. Hogy sikerült egy olyan fűnyíró elvű üzletbezárásról dönteni, amely olyan helyzetet okozott pl. a piacokon, hogy ott mindenki árulhat még akár virágot is, csak a szerencsétlen szaküzletek nem. És arra sem gondolt senki, hogy éppen nőnap jön, a boltokban roskadoznak a virágok, ezért gyorsan átírták a rendeletet. Ezek szerint tehát ezek egy négy hónapig tartó tudatos felkészülés szüleményei.

Hasonló cikkünk  Fekete macska, fehér macska: Nekem ez a Macskajaj

Naponta mintegy 9 ezer új beteg kerül a kórházakba manapság. 150 és 200 között van a naponta elhunytak száma. Merkely professzor arról beszélt korábban, hogy békeidőben egyszerre ezer koronavírusos beteg lélegeztetésére van kapacitás. Most ezen a számon túlvagyunk. Már gyerekek kerülnek lélegeztetőgépre. Gyerekek otthonról tanulnak, de a pedagógusok oltásáról nem is hallunk. A kormány tehát látta a bajt előre, és engedi, hogy több, mint ötezer egészségügyis elhagyja az állami egészségügyet, és nincs senki, aki kéri, hogy ha marad is a rendelkezés, de legalább tolják ki a szerződések aláírásának határidejét, és ne ezekben a hetekben várják el a kimerült, agyonhajszolt orvosoktól, ápolóktól, hogy döntsenek sorsukról. Rezidenseket kell a kórházakba átirányítani. És bár a kormány látta előre a bajt, februárban mégis elindította a nyitásról a nemzeti konzulátciót. Amelynek kérdéseit borzalmas időérzékkel teszi fel naponta a Fidelitas a közösségi médiában, mintha most valóban nyitni lehetne. De már erről beszél az interjúban a miniszeterelnök is, és szerinte, ha a mutánsok ellen is védenek a mostani vakcinák, akkor csak pár hetet kell kibírni. Miközben éppen arra figyelmeztet egy gazdasági szakember, hogy alapvető hiba sok kormány esetében, hogy ha javulnak a számok, azonnal enyhítenek, mert a választásokra gondolnak, és nem akarnak abba népszerűtlenül belemenni. Majd jönnek az újjabb hullámok.

Hasonló cikkünk  Nem mondott igazat Orbán Viktor a konzultációról és az iskolanyitásról

Ha valóban látta a kormány és közte nyilván Orbán Viktor is, hogy baj lesz, és most baj is van, akkor vajon elszámol-e valaha is azzal, amit tett és ahogy tett a kormánya novembertől a márciusi zárásig? Mert felelnie kell egyszer. 2022 tavaszán nála is ki fog nyílni a napló, és sok millió vizsgabiztos kérheti tőle számon mostani mondatait is.

Gunity Gábor főszerkesztő