fbpx
12.7 C
Kecskemét
2021. szeptember 24., péntek

FRISS HÍREK

Pénzszórásra készül a kormány

Az Orbán-kormány rendre azzal büszkélkedett a költségvetés terén, hogy előrehozta a költségvetési törvény elfogadását (ezt 2010 előtt jellemzően novemberben-decemberben szokták megejteni, Orbánék tavaszra hozták előre), de rendre az történt az elmúlt években, hogy a tavasszal elfogadott kereteket még a következő évi hatálybalépés előtt, ősszel módosították – aztán a hatályba lépés után több ízben is felülírták. Az az érv tehát, amivel ezt a korai elfogadást indokolták – vagyis hogy legyen tervezhető a cégeknek, állampolgároknak a következő esztendő, mert a kormány, állam jó időre előre kijelöli az állami pénzköltési és pénzbehajtási kereteket – nem áll meg.

És idén is ez lesz. Az év egynegyede sem telt még el, de máris a tavaly elfogadott, idei évre vonatkozó költségvetés módosítására készül a kormány. Ez abból tudható, hogy a Népszava érdeklődött a Pénzügyminisztériumnál – látva az idei első két hónap durva hiányáról árulkodó számot –, hogy mi lesz most, a PM pedig a költségvetésért felelős államtitkár Magyar Nemzetnek adott interjúját ajánlotta a Népszava figyelmébe, amelyben világosan elmondja az illetékes, hogy a költségvetési törvény módosítására készülnek. A PM államtitkára szerint az „elmúlt időszak tapasztalatai és a gazdaság újraindításának célja” indokolja a tavaly kora nyáron elfogadott 2021-es költségvetés módosítását – jelentsen ez bármit is. Azt viszont elárulta az államtitkár, hogy a PM, illetve a kormány növelni fogja a gazdasággal kapcsolatos kiadásokat, vagyis ez a hiány növelésével jár – írja a Népszava.

Hasonló cikkünk:  Tudás és megbízhatóság - Beszélgetés Király József képviselőjelölttel (x)
Hasonló cikkünk:  Az elmúlt 5 évben fejenként 3-5 millió forint közötti összeget buktak a pedagógusok

Visszakanyarodva az idei eddig lezárt hónapokra: két hónap, azaz az év egyhatoda alatt az egész évre tervezett hiány egyharmada már összejött. Az 540 milliárd forintos mínusz rádásul úgy jött össze, hogy a bevételek 10 százalékkal nőttek is a tavaly ilyenkor befolyt összeghez képest. Vagyis a túlszaladás a kiadási oldalon jelentkezik, nagyon is.

Hivatalosan csaknem 1500 milliárd forintos hiányt termelhetne az állam idén – ezt fogják, alighanem nagyon emelni. Választások előtti évben pedig az állami pénzszórás szinte magától értetődő Magyarországon.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...