Percenként 3 millió arcmaszkot dobunk ki világszerte – a PET-palack után ez az újabb műanyagbomba

0
Havonta 129 milliárd arcmaszkot dobnak ki világszerte
Havonta 129 milliárd arcmaszkot dobnak ki világszerte egy felmérés szerint. Ez percenként hárommillió maszk kukában (jobb esetben) landolását jelenti. Az eldobott maszkok döntő többsége eldobható, mikroszálas műanyagból készül. Ez hihetetlen mennyiségű műanyagszemetet jelent, nagyjából a műanyag palackok gyártási mennyiségével vetekszik. A Dél-Dániai Egyetem kutatói felhívták a figyelmet arra, hogy ezek a maszkok rettentő káros hatással lesznek bolygónkra. Ezért is óriási a társadalom felelőssége ebben, hogy az embereknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a maszkokat megfelelő módon dobják ki – írja a JövőTV.

Hogyan károsíthatják a maszkok a környezetet?

Az eldobható maszkok nem bomlanak le teljesen, továbbá a kisebb műanyag részecskék könnyebben és gyorsabban bomlanak mikroműanyaggá ezt követően beszivárognak a helyi ökoszisztémába, megmérgezvén azt.

Mit lehet tenni?

Már az is segít, ha egyénileg minél többen váltanak az eldobható maszkokról az újrahasználhatóra. A kutatók azt is javasolják, hogy a települések állítsanak fel csak maszkgyűjtő szemeteseket. Ezt követően szigorított intézkedések mellett kezeljék az összegyűlt hulladékot. Nem végső soron pedig biológiailag lebomló maszk kifejlesztését javasolják, hiszen a következő évekre is kell gondolni.