fbpx
4.9 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

PERISZKÓP – Gondolkodni veszélyes…

- Advertisement -

Úgy tűnik, hogy a hazánkban kiépült illiberális demokráciában nem illik ellenzékinek lenni, de még tárgyszerűen és szakszerűen gondolkodni is veszélyes…
Ugyanis az ember, és ez a ma emberére is jellemző, képes a tényekből kiindulva gondolkodni, hiszen ez a képessége emelte ki az embert a Föld élővilágából, azaz így lettünk Homo sapiens.
Elhiszem, hogy sokkal egyszerűbb mások szócsöveként szajkózni egyes mondatokat, sőt bértollnokként le is írni azokat  pénzért, szinte feudális alávetettségben. De a XXI. század magyar emberére nem ez kellene, hogy jellemző legyen!

Általános újságírói alapszabály az, és ezt a történelem is igazolta, hogy a hír szent, a vélemény pedig szabad. Ma már a hír sem szent, hiszen nyugodtan lehet álhíreket közölni, melyeket a tájékozatlan emberek – ha elég sokszor hangoztatják azokat –, a goebbelsi propaganda szerint, el is hisznek.  A hit akkor megalapozott, ha az megingathatatlan tényeken nyugszik.

Bár még úgy tűnik, korai lenne az Európai Unió teljes területére érvényes úgynevezett vakcina oltási igazolványról beszélni, melyet a vakcinával beoltottak kapnának, azonban – figyelembe véve az EU lassú döntési mechanizmusát is – tavaszra már aktuális lehet a kérdés. Ma annyit tudunk, hogy még a Visegrádi Négyekhez tartozó legnagyobb népességű, negyvenmilliós lélekszámú lengyelek kormánya is úgy döntött, hogy az utazhat be Lengyelországba, aki az EU által engedélyezett vakcinával van beoltva.

Politikai megfigyelők szerint a lengyel lépés tulajdonképpen egy iránymutató lépés, hiszen a többi Európai Uniós ország is ezt fogja majd a külföldi turistáktól megkövetelni. Ellenkező esetben, ha például az illető orosz vagy kínai vakcinával van beoltva, karantén vár az illető beutazó turistára.

Az is elgondolkodtató, hogy Görögország, vagy akár Ciprus is szorgalmazzák az európai szintű, tehát a tagállamokban érvényes oltási útlevél mielőbbi bevezetését annak ellenére, hogy mindkét ország bevételének zöme a turizmusból adódik.

Több ország dolgozik már egyébként oltási okmányok kiállításán, ugyanakkor, mivel a vírus elleni védekezés is közös fellépést kíván az Uniótól, ezért semmi értelme nincs a külön, értsd alatta nemzetutas külön okmányok kiállításának.

Angela Merkel leköszönő német kancellárasszony is világossá tette, hogy idő kell az EU-ra érvényes általános oltást igazoló igazolvány kiadásához. Ez annál is inkább igaz, mert egyre több mutáns vírus jelenik meg, gondoljunk csak az angliai, vagy a dél-afrikai eredetű mutáns vírusfertőzésekre, melyek gyorsan terjednek, és agresszívebbek és súlyosabb tünetekkel is járnak, mint az eredeti koronavírus.

Ha majd történetesen megszületik az EU tagországaira általános érvényű vakcina oltási igazolás, akkor például elgondolkozhatnak a magyar családok azon, ha például a horvát tengerpartra utaznának, és a családfőt tételezzük fel Pfizer vakcinával oltották, a feleségét pedig orosz Szputnyikkal, akkor nem kizárt az a szomorú szituáció, hogy a család egyik tagja, jelen esetben a hölgy nem lépheti át a magyar–horvát határt.

Ezért a kapkodás helyett nem árt előbb gondolkodni a kormányzatnak, és az egyénnek oltakozás előtt, és persze utána cselekedni…

ábrahám

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...