fbpx
1.6 C
Kecskemét
2023. december 8., péntek

FRISS HÍREK

Publicus: Sok bizonytalan szavazna az ellenzékre, ha Karácsony kerülne szembe Orbánnal

- Advertisement -

A fideszesek 93 százaléka szerint a főpolgármester alkalmatlan volna miniszterelnök-jelöltnek. Az ellenzék szimpatizánsainak kétharmada pont az ellenkezőjét gondolja.

Karácsony Gergely esetleges miniszterelnök-jelöltségéről készített reprezentatív közvélemény-kutatást a Publicus Intézet a Népszava megbízásából. A felmérésből kiderül, hogy az ellenzéki választók 84 százaléka voksolna a 2022-es választáson az ellenzéki összefogásra, amennyiben a jelenlegi főpolgármester lenne Orbán Viktor kormányfő kihívója.

Mindenkit azonban Karácsony sem tudna mozgósítani a Publicus szerint: az ellenzékiek 15 százaléka nem szavazna rá, és a bizonytalan választók közül 59 százalék sem őt támogatná.

Amennyiben az ellenzéki előválasztás győzteseként lenne jelölt a politikus, erősebb volna a mozgósító ereje. Akkor szimpatizánsainak 90, a bizonytalanoknak pedig 45 százaléka voksolna az ellenzéki összefogásra. Sőt, ebben az esetben 45 százalékra csökkenne azoknak az aránya, akik nem Karácsonyt támogatnák Orbánnal szemben.

Azt is felmérte a Publicus, hogy mennyire tartják összeegyeztethetőnek Karácsony polgármesteri feladatait és az indulást a miniszterelnök-jelöltségért. A megkérdezettek 52 százaléka úgy látja, „helyes” lépés volna Budapest vezetőjeként elindulnia az előválasztáson, 45 százalék szerint viszont nem tartja elfogadhatónak.

Hasonló cikkünk:  Itt a Mi Hazánk újabb sikere: már a Nemzeti Múzeum is korhatáros

Mint megjegyezték: az arányt érdemben befolyásolja, hogy a fideszes válaszadók 83 százaléka helytelenítené az indulást, míg az ellenzéki szavazók körében egyértelműen a támogatók aránya a nagyobb, 66 százalék. A bizonytalan választók 58 százaléka nem tartaná helyesnek az indulását, és mindössze 26 százalékuk tartja elfogadhatónak.

Karácsonyt összességében a megkérdezettek fele alkalmasnak tartja miniszterelnök-jelöltnek, 47 százalék viszont viszont nem. Az ellenzékiek kétharmada gondolja úgy, hogy megfelel a feladatra, míg a kormánypártiak 93 százaléka szerint alkalmatlan. A bizonytalanok között kevéssel, de többségben vannak azok, akik látják benne a kormányfőt (46-44 százalék).

Korábban a Medián is azt mérte, hogy a főpolgármester a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Tornyokban állnak Mercedes-akkumulátoros ládák egy kecskeméti telephelyen

Szemfüles és egyben aggódó olvasónk értesítette szerkesztőségünket, hogy egy kecskeméti telephelyen rengeteg fa ládát tárolnak, és a feliratból -...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...