Rendhagyó születésnap

0

Március 2-án ünnepeltük Arany János születésének 204. évfordulóját. A járványügyi korlátozások miatt az idei nagykőrösi megemlékezés rendhagyó volt.

Délután az Arany János Társaság helyezett el koszorút az Arany-család Hősök terén álló szobránál. Rendezvényt nem szerveztek, így csak egy maréknyi megemlékező gyűlt össze, a maszkviselés szabályait betartva. A Himnusz közös eléneklése után Szigeti Márta, az egyesület elnöke emlékezett meg Aranyról, a családjáról, idézte fel a költő nagykőrösi tartózkodásának néhány momentumát. Ezután két rövid Arany vers hangzott el, majd a koszorú elhelyezését követően Arany-nótákat énekeltek a résztvevők.

Az Arany János Kulturális Központ erkélyéről napközben óránként Arany János versei hangzottak el, a Szabadság tér 6. szám alatti üresen álló üzlethelyiség kirakatába pedig a festmények után Arany János emléke költözött be.
Többek között a költő használati tárgyai, például a pipája és óratartója került kiállításra, valamint olyan relikviák, mint Arany Juliska hímzett bibliajelzője és 1848-as pénzekből készült karkötője. A portál másik felében a Nagykőrösön született balladák elevenedtek meg, Zichy Mihály 1895-ben készült illusztrációban például az V. László és az Éjféli párbaj is életre kelt.

Fotó: Farkas László
tudósítónktól