fbpx
18 C
Kecskemét
2023. szeptember 26., kedd

FRISS HÍREK

Salacz László szomorú napja: Elkaszált az AB egy rendelkezést, amely témának a vezérszónoka volt

Az Alkotmánybíróság pénteken kihirdetett döntése szerint alaptörvény-ellenes a transznemű emberek nemének jogi elismerését visszamenőleg betiltani – írja a Telex.

Salacz László volt a kormánypárti vezérszónok

A lap emlékeztet, hogy a most elkaszált rendelkezés akkor került bele a jogrendszerbe, amikor a tavaly tavasszal kihirdetett veszélyhelyzetben a képviselők a Semjén Zsolt által beterjesztett salátatörvényről szavaztak (egyetlen szavazással több törvényt is egyszerre módosítanak). Ebbe a csomagba bekerült egy olyan elem, amelyről a kormánypárti oldalon azt gondolták, hogy a védekezés kezdeti heteiben mindenképpen szükséges vitázni. Ez pedig az volt, hogy az anyakönyvi kivonatba csak a születési nem kerülhet bele, így hiába esik át valaki nemváltoztató műtéten, az a dokumentumba nem vezethető át, így jogilag nem változik az érintettek neme. A salátatörvény tárgyalásakor a Fidesz-KDNP vezérszónoka Salacz László, kecskeméti országgyűlési képviselő volt, aki ezt mondta:

részlet a 444.hu videójából

Igen ám, de tavaly áprilisban úgy rendelkezett a kormánypárti többség szavazatával a parlament, hogy azokra is vonatkozik az új szabály, akik átestek már a műtéten, és el is indították azt a folyamatot, amely által jogilag is megváltozott volna a nemük. Az új szabályozás értelmében tehát az ő kérelmüket is el kellett utasítani.

Hasonló cikkünk:  Orbán 2034-ig tervez kormányozni, egy osztrák lap szerint pedig a magyar gazdaság súlyos válsággal küszködik

Vagyis visszamenőleges szabályalkotást hajott végre a Fidesz-KDNP többség, amelyről Novák Katalinnak megvolt a véleménye a Néppárttal kapcsolatban még azelőtt, hogy kilépett volna a Fidesz a Néppárt frakciójából. A családügyi államtitkár -és Orbán Viktor is- fel volt háborodva, hogy visszamenőleges hatállyal akarják megváltoztatni a Néppárt szabályait.

Hasonló cikkünk:  Mindig jókor változó jogszabályok tartják egyedüliként a piacon egy Rogán-közeli céget

Az Alkotmánybíróság tehát megsemmisítette az új szabályozásnak ezt a részét. Ezt megelőzően több érintett is megtámadta az új szabályozást a Háttér Társaság és a Magyar Helsinki Bizottság segítségével. Előbbi jelezte, hogy nem adja fel, és az a céljuk, hogy az egész jogszabályt alaptörvény-ellenesnek mondják ki.

Hirdetés

Felkapottak

Limuzin rozsdásodik a Lakos-tanya buszmegállónál, a buckavidék szomszédságában

Ha egyszer mesét írnak egy limuzinról, olyan befejezést kitalálni sem lehetne hozzá, mint amit az élet produkál: egy Lincoln...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...