Tragikus covid-helyzet Magyarországon! Mégis több támogatást kap a sport és az egyház, mint az egészségügy…

0

A számokat látva nem is csoda, hogy érvényben maradtak március 28-ig a korlátozások…

De úgy tűnik, ez nem lesz elég! A hétvégi adatok alapján igen gyászos kép rajzolódik ki. Március 22-én az alábbi számokat láthatjuk a koronavirus.gov.hu oldalon:

9046 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 580 642 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 451 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 373 666 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 188 525 főre emelkedett.

Az elmúlt hétvégén több mint ezren kerültek kórházba, 11 276 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1340-en vannak lélegeztetőgépen.

Dr. Kunetz Zsombor (Orvos, Szakorvos, MBA. Tanácsadó. Egészségügyi elemző,-szakértő, -rendszerfejlesztő) arról ír Facebook oldalán, hogy Dr. Merkely Béla decemberben még azt mondta, hogy ezer lélegeztetett beteget bír el a rendszer, most pedig már a duplájáról beszél!
„Megint az a rohadt matek!” – fogalmaz Kunetz.
A probléma sokkal súlyosabb annál, hogy hányan vannak lélegeztetőgépen, ugyanis a többi, kórházban kezelt beteg jelentős része is intenzív terápiára szorul attól függetlenül, hogy nem kell lélegeztetni őket. És bizony ezen betegek kezelését intenzív terápiás szakszemélyzetnek kell elvégeznie!

Ha ilyen szemmel nézzük végig a helyzetet, akkor durván meghaladtuk Merkely doktor állította egészségügyi rendszer teherbíró képességét!
És akkor most mi van, mi lesz???

Tehát lehet még a rendszerhez hozzáadni csilliárd lélegeztetőgépet, ágyat, az mind a betegellátás rovására fog menni, ahogyan most is. Sokan azért halnak meg, mert a kevés ápoló miatt a kórházi fertőzések száma az egekben van, vagy azért, mert nem ér oda a szakápoló, amíg másik beteggel van elfoglalva, vagy azért, mert későn veszik észre, hogy a lelegeztetőgép szétcsúszott, az oxigén elfogyott.  Ezen elvesztett betegek aránya hatványozódni fog minden egyes olyan ágyszám emeléssel, amikor ehhez nem társul képzett szakdolgozói létszám emelés. Ez utóbbi, meg véges, nem váltható ki rezidensekkel, orvostanhallgatókkal, hiszen ők nem tanulták ezt évekig, így az elvesztett betegek mellett a frusztrált pályaelhagyók számát lehet csak növelni. Elérkezett az az idő, amikor ezen betegek ellátása érdekében, a nyomás csökkentése érdekében nemzetközi segítségre lehet szükségünk.” – fogalmaz Dr. Kunetz Zsombor, aki egyik kollégája elkeseredett Facebook üzenetét is megosztotta. Érdemes elolvasni és elgondolkodni… 

Hasonló cikkünk  Drámaian meghosszabbodtak a várólisták

Már szakképzetlen önkéntes segítőket kérnek a COVID osztályra!

A MOK Győr-Moson-Sopron m. szervezete önkénteseket toboroz Facebook oldalán a COVID osztályokra nem szakképzett ápolási feladatok ellátására a hatalmas túlterhelés csökkentése érdekében.

„A COVID osztályokon szinte minden kórházban hatalmas a túlterhelés. Kevés az ápoló és ők is egyre jobban kimerülnek. A következő hetekben ez fokozódni fog. Nem tudni meddig fog tartani és nem tudni hány hullám fog még jönni. A COVID osztályokon ápolt betegek ellátását nagyban segíthetnék motivált, a specilis feladatokra kiképzett, fegyelmezett és megbízható laikusok.” – írják közleményükben.

A szervezet készített egy képzési programot, tréninggel, melyet kipróbáltak és azt írják, hogy a kb. 3 -4 órás tréning elegendő a szükséges ismeretek elsajátításához.

Hangsúlyozzák, hogy ez nem nyújt szakképesítést és nem helyettesíti a képzett ápolókat, és a MOK nem tudja garantálni, hogy aki a képzést elvégzi, azt az intézmények alkalmazni is fogják!

Miből áll ez a 3-4 órás képzés? Íme: Alapismeretek a COVID betegségről, a védőfelszerelések helyes használata, a COVID betegek észlelése, vérnyomás, Oxigén szaturáció, hőmérséklet, légzésszám, pulzus meghatározása, éberség megítélése, Oxigén adása különböző eszközökkel, ennek ellenőrzése, fekvő, ülő beteg itatása, etetése, alap kommunikációtréning a beteggel, szakszemélyzettel, hatékony viselkedés hierarchikus rendszerben, stressz helyzetben, ágyazás, ágynemű csere, segédkezés pelenkázásnál, betegmozgatásnál.

Számomra ez nem megnyugtató… Ennyi féle ismeret elsajátítása meggyőződésem szerint lehetetlen még 30-40 óra alatt is…

Hasonló cikkünk  Berendelhetik az állami egészségügybe a magánegészségügyben dolgozókat és eszközeiket

Úgy tűnik, így gondolják ezt a szakemberek is… Csak egy kommentet ragadunk ki a hír alatt, mely jól tükrözi a hozzászólások nagy részét:

Ebben a tragikus, nyomasztó és kockázatos helyzetben a koronavírus-járvány alatt a kormány a 2020. március 20. és 2021. március 19. közötti időszakban SPORTRA 288,6 MILLIÁRD, EGYHÁZAKNAK 153,6 MILLIÁRD többlettámogatást adott, míg az EGÉSZSÉGÜGYRE CSUPÁN 60,7 MILLIÁRD forint átcsoportosított támogatás jutott! (Forrás: Mfor.hu)

Ez jól mutatja az értékrendet, úgyhogy nincs is mit hozzáfűzni…

Álljunk meg egy percre, osztozzunk a gyászban és mondjunk köszönetet!
Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán jelentette be, hogy Budapest is csatlakozik az Eurocities nevű kezdeményezéshez, miszerint március 24-én délben egy percre megáll a közösségi közlekedés a fővárosban, ezzel osztozva azok gyászában, akiktől szeretteiket, barátaikat, ismerőseiket vette el a járvány, de ezzel a gesztussal szeretnék megköszönni mindazok munkáját is, akik a frontvonalban küzdenek a járvánnyal: orvosoknak, rezidenseknek, ápolóknak, mentősöknek és azoknak, akik munkájukkal a korlátozások idején is működtetik a városokat és Magyarországot.

Szerkesztőségünk is csatlakozik a felhíváshoz: lapunk megjelenésekor délben, ki-ki ahol éppen munkáját végzi, egy percre megszakítja tevékenységét, és néma csendben emlékezik és köszönetet mond, illetve hite szerint imádkozik. Olvasóinkat arra kérjük – mivel aktuális lapszámunkat nem kapják meg 24-én délig – , hogy a héten bármelyik nap délben kövessék példánkat, így is lélekben vigasztalva a gyászolókat, erősítve a szolgálatot teljesítőket.

Köszönjük!

K.Zs.B.T.