fbpx
6.8 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

182 ezerrel emelkedett, így már 2 millió fölötti Földi László (Fidesz–KDNP) fizetése

- Advertisement -

Másfél hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság egy emberre biztos nem lesz negatív hatással, ez pedig Földi László, körzetünk Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselője, akinek márciustól több mint 180 ezer forinttal fog a havi fizetése növekedni.

Emlékeztetőül: elsőként a Blikk számolta ki, hogy márciustól 107 ezer forinttal nő az országgyűlési képviselők alapilletménye, de az érintettek átlagosan ennél is nagyobb fizetésemelésnek örülhetnek az illetményszorzóknak köszönhetően.

A képviselői fizetéseket pár évvel ezelőtt a bruttó átlagkeresethez kötötték, így ha a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint nőtt az átlagfizetés az előző évben, akkor a képviselők markát is nagyobb summa üti. A február 25-i jelentés szerint tavaly 9,7 százalékkal emelkedett a bruttó átlagkereset, így a képviselői alapfizetés bruttó 1 millió 103 ezer forintról 1 millió 211 ezer forintra változik.

De ennél szinte minden képviselő többet kap. Az a mezei képviselő, aki csak egy bizottság tagja, az már 1 millió 453 ezer forintot keres majd havonta, két bizottsági helyért már 1,7 millió forint jár. A bizottsági alelnökök illetménye több mint 160 ezerrel nő, így meghaladja az 1,8 millió forintot. A frakcióvezető-helyettesek, bizottsági elnökök és jegyzők fizetése átlépi a kétmillió forintos álomhatárt, 2 millió 58 ezer forintot fognak keresni, ezzel magasabb lett az illetményük, mint a legtöbb miniszternek. A hét frakcióvezető, a hat parlamenti alelnök és a háznagy bére több mint 214 ezerrel növekszik, 2 millió 421 ezer forintot kapnak.

De nemcsak a fizetésük nő a képviselőknek, hanem ezzel kapcsolatosan számos juttatásuk is. Így albérletre már havi 424 ezer forintot költhetnek, amiből egy remek helyen levő tágas és kényelmes lakást ki lehet bérelni. Hetvenezerrel több jut mostantól irodabérlésre is, márciustól már 848 ezer forintos keretet használhatnak erre a célra, amiből akár egy csinosabb irodára is futhatja.

Illusztráció. Fotó: Marton Szilvia / Napi Gazdaság

Földi Lászlónak, térségünk egyéniben megválasztott Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselőjének az Országgyűlés honlapjának adatai szerint az ez évi januári fizetése 1.875.780,– forint volt, tekintettel arra, hogy Földi a parlament jegyzője, valamint a Kulturális bizottság és azon belül a Női Méltóságért Albizottságnak is a tagja.

Az Országgyűlés honlapjának bárki számára nyilvános adatai szerint körzetünk képviselőjének március havi bére az emelésnek köszönhetően már 182 ezerrel több, pontosan 2.058.360,– forint.

Földi a határokért aggódik

A kétmilliós összeg olvastán joggal vetheti fel bárki, hogy ha már egyéniben megválasztott képviselőként került a parlamentbe, akkor vajon milyen témákban szólal fel az érdekünkben? Az állami hírügynökség, az MTI tudósítása szerint Földi április 12-én, az azonnali kérdések alkalmával is szót kért. A beszámoló szerint beszédében arra mutatott rá, hogy a járvány elleni védekezésben a honvédség is kiveszi a részét. Ugyanakkor a határt is védik a honvédek – tette hozzá. Azt kérdezte: milyen további lépéseket tesznek a hatóságok a határok megvédése érdekében? A vélelmezhetően előre megírt forgatókönyv szerint elhangzott kérdésre Németh Szilárd honvédelmi államtitkár válaszolt, a kötelező migránsozással megspékelve.

Hogy miért nem a Pest megye 12. választókerület problémáival, Nagykőrös, Abony, Cegléd, illetve a többi hét település érdekében szólal fel, nem tudni. Pedig – ahogy az előbbi példa is mutatja – van lehetősége szót kapni és lenne is olyan nagykőrösi téma, amely elhangozhatna a Tisztelt Ház falai között. Földi viszont inkább a pártkatona szerepét vá-lasztotta most is.

könyvelő

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...