fbpx

FRISS HÍREK

A koronavírus-járvány próbára tette a nagykőrösi orvosi ügyeletet is

- Advertisement -

Közbeszerzési eljárás eredményeként 2017. október 1-től 2020. szeptember 30-ig, illetve 2020. október 1-től újabb három évig, az Inter-Ambulance Egészségügyi és Szolgáltató Zrt. biztosítja Nagykőrösön, valamint Kocsér és Nyársapát közigazgatási területén a teljes körű, felnőtt és gyermek háziorvosi ügyeletet.

A megkötött szerződés szerint a cég minden évben köteles beszámolni az előző esztendőben végzett tevékenységéről. Ezt Molnár György vezérigazgató március 11-én el is készítette és azt elfogadásra benyújtotta. A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet adta jogával élve Czira Szabolcs egyszemélyben dönthetett a 2020. évi beszámolóról.

A dokumentum szerint a felnőtt ügyelet munkanapokon 16 órától másnap reggel 8-ig, hétvégén, munkaszüneti napokon és ünnepnapokon pedig folyamatosan, 24 órában tartották. A gyermekorvosi ügyelet munkaszüneti napokon ugyancsak 16 órától másnap reggel 8 óráig tartott, azonban többi napokon csak 8 óra és 14 óra között állt rendelkezésre külön orvos.

A beszámoló szerint a koronavírus-járvány teljesen új helyzetet teremtett. 2020. március 13-án jelent meg az első eljárásrend, ami miatt az ügyeleten is több, soronkívüli intézkedésre volt szükség. Nagy terhet rótt a telefonkezelő szakdolgozóra a COVID-fertőzöttek esetében a telefonos tanácsadás, mert az orvos-beteg találkozó csak indokolt esetben jöhetett létre. Ezt a betegek nagy része nehezen viselte, emiatt fokozott pszichés támogatásra volt szükségük a kollégák részéről. Kezdetben az ügyelethez forduló betegek megértőbbek voltak, de ahogy teltek a hónapok, mindenki türelmetlenebb lett. A konfliktusok kezelése érdekében a vezetőség több körlevélben kiadott instrukcióval próbálta segíteni a dolgozók munkáját, az extra tárgyi felszerelések mellett. A higiénés eszközök és a nagy mennyiségű védőfelszerelés beszerzése jelentős terhet rótt a cégre, mert az állami ellátmányból nem, vagy minimális mennyiséget kaptak, annak ellenére, hogy az igényfelmérés többször is megtörtént. Személyzethiány nem akadályozta a munkát, a feladatot a szerződésben vállaltak szerint teljesítették. Az idősebb kollégák, orvosok kivonása az ügyeleti munkából, nagyobb erőfeszítést igényelt a szervezésben. Mivel a munkatársak betartották a védekezés szigorú szabályait, így nem került veszélybe az ügyeleti munka a kollégák megbetegedése miatt.

A tájékoztató szerint a nem covid-gyanús betegek ellátása mind az ügyeleten, mind a lakáson, folyamatosan megtörtént. Telefonos segítségnyújtás, illetve tanácsadás 2020-ban magas volt, mivel sok beteg félt a fertőzéstől és emiatt nem mert bemenni az ügyeletre.

Az orvosi ügyelet által ellátott éves betegforgalom 2020-ban 1186 fő volt. A gyermek ügyeletet 436 fő vette igénybe.

A rendeletben meghatározott eszközök és gyógyszerek rendelkezésre állnak.

Munkájuk során folyamatosan törekszenek a szakszerű és betegközpontú, humánus ellátásra. Sajnálatos módon előfordulhat az erősen felhalmozódó feladatok elvégzése közben, hogy egy beteg kifogásolja az ellátással kapcsolatos ügyintézést, ilyenkor panaszt nyújthat be, melyet minden esetben kivizsgálnak dr. Zacher Gábor orvos-szakmai igazgató közreműködésével.

Az orvosi ügyelet betegforgalma számokban így alakult: Ambuláns módon, tehát a rendelőben 30 kocséri, 30 nyársapáti és 1106 nagykőrösi beteget láttak el. Kocsérra és Nyársapátra is egyaránt 5 esetben, míg Nagykőrös területén 192 alkalommal mentek ki beteghez. Mentőt Kocsérra és Nyársapátra 3-3, Nagykőrösre 73 alkalommal kellett hívniuk. 28 esetben már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

könyvelő

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...