fbpx
13.8 C
Kecskemét
2021. május 16., vasárnap
KecsUPItthonErősödő Jobbikot és ellenzéki fölényt mért az IDEA Intézet

FRISS HÍREK

Erősödő Jobbikot és ellenzéki fölényt mért az IDEA Intézet

Az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása már harmadik alkalommal mérte külön a pártok, közös listák támogatottságát. Márciusban a biztos szavazóknál a hat együttműködő ellenzéki párt (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+Párbeszéd) listája 48, míg a Fidesz–KDNP-é 44 százalékon állt.

A korábbi eredményekhez képest az ellenzéki listánál nem volt elmozdulás, a kormánypárti lista támogatottsága 1 százalékponttal csökkent. Ebben a szűk választói rétegben a parlamenten kívüli kisebb pártok együtt 8 százalékot szereznének. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4, a Mi Hazánk Mozgalom 3 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Pártok támogatottsága, külön-külön

A teljes népesség körében a Fidesz–KDNP 30 százalékon áll, ami pontosan megfelel az egy évvel ezelőtt, 2020. márciusában mérttel. A kormánypártok a biztos szavazó pártot választóknál az előző hónappal megegyező, 44 százalékon állnak.

Az ellenzéki pártok közül továbbra is a Demokratikus Koalíció áll az élen. A teljes népesség 11, a biztos szavazók 17 százaléka támogatja.

A Jobbik két százalékpontos emelkedés után 10 százalékon áll a teljes népesség körében, és már 14 százalékon a biztos szavazók között.

A Momentum Mozgalomnak az előző hónappal megegyező a támogatottsága (teljes népesség: 7%, biztos szavazók: 10%).

Módszertan

A kutatás adatait március 26 – március 31. között vették fel közösségi média alapú kérdőívvel. Az eredmény reprezentatív a felnőtt népességre nem, életkor és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében csak ±2,2 százalékpont.

Hirdetés

Felkapottak

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....

Hirdetés

Legnépszerűbb

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....