fbpx

FRISS HÍREK

JEGYZET – Fajelmélet: újragondolva?

- Advertisement -

Igen komoly botránynak lehettünk tanúi nemrégiben, mely botrány egy felsőoktatási intézményben történt. A Szegedi Egyetemen Gulyás László professzor olyan kijelentéseket tett, melyek igen csak súlyosak, hiszen a cigányozástól a niggerezésig terjed mondanivalója, hozzáadva egy kis szexizmust is, nyilván azért, hogy haladjon a korral. Joe Biden színesbőrű alelnökét pedig egyenesen fekete ribancnak nevezte a professzor úr.

Hallgatói bejelentésre derült ki a botrány, melyet a professzor úr úgy magyarázott, hogy ez őt a kommunista besúgási időkre emlékezteti, különben is szólásszabadság van. Gulyás László professzor úr amúgy a Magyarság Kutató Intézet tudományos tanácsadója is, és ez év március 15-én vehette át Áder János köztársasági elnöktől a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének Polgári Tagozata kitüntetést.

A szomorú az egészben csak az, hogy az egyetemi hallgatók szerint a professzor úr még a kitüntetése előtt is rendszeresen használt olyan szavakat és kifejezéseket, melyek sértik a színesbőrű embereket. Miután a botrány kiderült, Áder János köztársasági elnök úgy nyilatkozott, hogy ha igaz az állítás (Sic!), akkor sem lehet viszszavonni a kitüntetést, mert ennek nincs jogi alapja. Viszont arról sem hal-lottunk, hogy a professzor úr önként lemondott volna a professzorhoz nem méltó viselkedéséért a kitüntetésről, amivel némileg tompíthatta volna a kirobbant botrányt.

Az is feltételezhető természetesen, hogy a Szegedi Egyetem vezetőinek tudomása volt Gulyás László professzor inkriminált kijelentéseiről, miközben felterjesztették állami kitüntetésre. Bár legyünk jóhiszeműek, hiszen a Szegedi Egyetem vizsgálata még nem zárult le, és lehet, hogy elmarasztaló döntést fog hozni.

A dolog azért is veszélyes társadalmilag, mert Gulyás László professzor éppen a pedagógusképző karon oktat a Szegedi Egyetemen.

Széll Bernadett parlamenti képviselőasszony jogszabálymódosítást szeret-ne elérni, hogy akiről utóbb kiderül, hogy méltatlan a kitüntetésre, azt az adományozók vissza tudják vonni.

Marad természetesen a kérdés, hogy megfosztják-e végül állami kitüntetésétől mindezek után a hírhedtté vált professzort, aki a rossz emlékezetű XX. század fajelméleti, fehér felsőbbrendűséget hirdető fogalmaira utal tevékenységével. Más szóval, pont azok lelkét mérgezi, a leendő pedagógusokét, akik majd az egyetem elvégzése után a fiatalokat tanítják, nevelik, oktatják.

Számomra az is kérdés, hogy kinek jutott eszébe az egyetemen egyáltalán az, hogy állami kitüntetésre terjesszék fel Gulyás László professzort, aki szégyent hozott a saját egyetemére, és természetesen saját magára is.

ábrahám

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...