fbpx
0.7 C
Kecskemét
2023. február 6., hétfő

FRISS HÍREK

Hat éve várnak a pénzükre a nagykőrösi károsultak is

Hat évvel ezelőtt három brókercég bukott be azzal, hogy gyakorlatilag loptak az ügyfelek pénzéből. A Buda-Cash, a Quaestor és a Hungária Értékpapír felszámolása még mindig tart, és nem tudni, mikorra zárul le – írja az Mfor.hu. Mint ismert, sok ceglédi és nagykőrösi család érintett a Hungária Értékpapír Zrt és leányvállalata a Biztonság Brókerház tulajdonosai által elkövetett károkozásban.

Március 27-étől április 12-éig lehet ajánlatokat tenni a felszámolás alatt álló Buda-Cash Brókerház Zrt. egy kft-ben meglévő üzletrészére az effajta árverésekre fenntartott Elektronikus Értékesítési Rendszeren. A BC INGATLAN Ingatlanberuházó és Forgalmazó Kft. üzletrészéről van szó, mely társaságot a Buda-Cash Brókerház 2007 augusztusában alapította, s amely tavaly február óta ugyancsak felszámolás alatt áll.

A brókercégek felszámolását végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. a megmaradt és azonosítható vagyonelemek – mint amilyen a BC Ingatlan most meghirdetett üzletrésze – elárverezésével próbál visszaszerezni minél több pénzt, hogy abból enyhítse a brókercégek pórul járt ügyfeleinek veszteségeit, vagyis legalább részben kártalanítsa őket.

Az immár tehát több mint hat éve tartó – folyamat alakulásáról egy ideig a PSFN a honlapján rendre tájékoztatott, ám ezek a közlemények az utóbbi években elmaradoztak: a Buda-Cash és a Quaestor esetében 2018-as, a Hungária esetében 2019-es a legfrissebb bejegyzés. Pedig több tízezer károsultról van szó, akiknek a becslések szerint összesen közel 29 milliárd forint anyagi veszteségük keletkezett – írja a portál.

A PSFN a lap kérdésére válaszolva elmondta, azért tart sokáig a folyamat, mert az ügyfelek számából adódóan benyújtott nagyszámú tulajdoni, illetve hitelezői igények ellenőrzése, egyeztetése, visszaigazolása, a vitatott hitelezői igényekkel kapcsolatos nem peres eljárások és ezzel összefüggésben a vagyonkiadás is jelentős feladatot ad a felszámolónak.

További nehézséget jelentett a három brókercég felszámolási eljárásában – mutatott rá a PSFN –, hogy a felszámoló által elvégzett vagyonvizsgálatok kiderítették, a brókercégek nyilvántartásai és a bejelentett ügyféligények nem egyeztek, így azonnali eszközkiadásra és elszámolásra nem volt lehetőség.

Ezért a felszámoló – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a hiánnyal érintett eszközökből homogén csoportokat képzett, a meglévő eszközöket és a bejelentett követeléseket pénz- és pénzügyi eszközönként arányosította és ezen arányszámoknak megfelelően adhatta ki az azokból meglévőket a károsult ügyfeleknek.

tudósítónktól

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...