fbpx
13 C
Kecskemét
2024. április 23., kedd

FRISS HÍREK

Kell-e maszkot viselni a főtér kellős közepén?

- Advertisement -

Levelet írtunk a városrendészetnek, hogy tisztázzuk, jól tudjuk-e, hogy kötelező közterületen maszkot viselni. Ha igen, akkor van-e olyan kivétel (és most nem a felsorolt betegségekre és életkori határra gondolunk), hogy ilyen és olyan esetekben nem szükséges viselni a maszkot például a főtér kellős közepén sem.

Azért fordultunk a városrendészethez, mert Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester olyan fotókat tett fel magáról a Facebookra, amelyeken nem visel maszkot a 0 kilométerkőnél. Egy videó is készült arról, hogy ott ül ennek tövében, és bár van olyan pillanat, amikor maszkban van, a magasról vett felvételeken láthatóan nem visel védőeszközt a fideszes politikus.

Március 5-én jelent meg az a kormányrendelet, amely immár az egész országra kiterjesztette a kötelező maszkviselést, belterületeken és közterületeken. Azzal, hogy ezeken a helyeken

folyamatosan viselni kell az orrot és a szájat eltakaró védőeszközt.

Éppen ezért fordultunk Kecskemét jegyzőjéhez is, hogy segítsen nekünk megérteni, hogy mi szükség van arra, hogy a polgármester újra és újra hosszabbítgatja a helyi rendeletet arról, hogy a városban hol kell maszkot viselni. Ugyan a tavay novemberi kormányrendelet azt tartalmazta, hogy a 10 ezer főnél népesebb települések polgármesterei jelölik ki azokat a területeket, ahol kell a maszk, a márciusi, magasabb szintű jogszabály átvette ezt a jogkört, és előírta az egész országra kötelező belterületi, közterületi maszkviselést.

Kérdéseinket elküldtük Szeberényi Gyula Tamás alpolgármesterhez is, hogy milyen jogszabályi kivétel alapján nem viselte folyamatosan a főtéren a maszkot. Ezt válaszolta:

„Gondolom, arra a kisfilmre gondol, melyet szelfibottal vettünk fel különböző időpontokban. Maszkviselésem mindig a hatályos jogszabályoknak volt megfelelő. Amikor lehetett maszk nélkül, akkor úgy, amikor nem lehetett, akkor úgy. Illetve vannak olyan felvételek is, amikor lehetett nélküle, de én mégis hordtam. A városismertető játék legtöbb felvételét egyébként még a kötelező maszkviselés előtt készítettük.”

Íme a videó:

Facebook/Szeberényi Gyula Tamás

Tehát az alpolgármesteri válasz szerint ezt a 12 másodperces videót különböző időpontokban vették fel. És ezekben az időpontokban mindig a jogszabályoknak megfelelően volt maszk az alpolgármesteren. Csakhogy a maszkos és a maszk nélküli résznél is éppen ugyanott áll a háttérben egy piros autó. Ugyanúgy állnak az árnyékok, ugyanott ül, ugyanabban a ruhában és ugyanazzal a lábtartással az alpolgármester. Amikor nem visel maszkot Szeberényi Gyula Tamás, akkor a háttérben egy maszkos ember sétál.

Hasonló cikkünk:  Második im/pro/kontra Vitaszínházi Est a Kecsuppal!

Tisztázva, hogy egyről beszélünk-e, elküldtük neki ezt a rövid videót és leírtuk neki a fenti megállapításainkat. Erre pedig ezt felelte:

„Idén március elején lett leforgatva. Nem tudok olyan jogszabályhelyet, mely szerint akkor tilos lett volna maszkban forgatni. Sajnos a megszokás…”

Csakhogy a kérdésünk nem arra irányult, hogy miért van rajta maszk, hanem, hogy miért nincs az egyik felvételen, amikor előbb a helyi rendelet majd később a kormányrendelet folyamatos közterületi maszkviselést ír elő. Újra írtunk neki, újra válaszolt. Azt, hogy

„Ez a kötelező maszkviselés előtt volt.”

Tisztázás helyett gyorsan jött a személyeskedés

De ha igaz, amit korábban írt, hogy március elején volt a felvétel, akkor az csakis azonnal március 1-jén lehetett volna, mert márciusban ezen az egy napon nem volt éppen kötelező mondjuk a főtéren maszkot viselni. De az alpolgármester nem írta le, pontosan mikor vették fel (és ugye a korábbi válasza szerint több időben is) a videót. Így azt sem, hogy éppen március 1-jén, amikor se helyi rendelet, se kormányrendelet nem írta elő a közterületi maszkviselést (a polgármester február 8-ától enyhített a szabályokon, március 2-tól újra kellett közterületen a maszk és március 5-től országosan kell). Pedig pontosíthatta volna a dátumot. Helyette személyeskedésbe kezdett és megemlítette korábbi kiadónkat, érdeklődve, hogy ő „dolgozik az ügyön”. Mintha a lényeg ez volna. Tájékoztattuk, hogy öt főből áll a szerkesztőség. Erre ezt felelte az alpolgármester:

„Komoly csapat. Sok sikert az oknyomozó mumkájukhoz!”

Végül adtunk az alpolgármesternek egy újabb lehetőséget, hogy tisztázza, miért nem volt rajta maszk az egyik felvéten. Rákérdeztünk, hogy pontosan mikor készült ez a felvétel. Ezt felelte:

„Nem emlékszem pontosan, de próbálom felidézni. Ha megvan percre pontosan, akkor jelzek.”

Kértük, hogy nézze meg a felvétel időpontját a fájl adataiban. Erre megírta, hogy megkeresi a fotósát. Azóta nem jött tőle válasz.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...