fbpx
-1.3 C
Kecskemét
2023. február 8., szerda

FRISS HÍREK

Kínában cenzúrázzák Zhao Oscar-győzelméről szóló híreket

A nomádok földjének kínai-amerikai rendezője, Zhao mind az adaptált forgatókönyvért, mind a rendezésért megkapta az Oscart. Utóbbi kategóriában ő volt a második nő, aki akinek sikerült győznie. Kínában azonban az erről szóló hírek módszeresen cenzúrázva vannak – írja a Sky News alapján a Jövő TV.

A kínai állami média egyik hírportálja – a CCTV vagy Xinhua – sem számolt be a hírről. Egyedül a 14 millió követővel rendelkező Weibo Blog Watch osztott meg egy bejegyzést a hírről, ezt azonban néhány órával azután eltávolították, hogy hétfőn reggel közzétették.

A kínai felhasználók nem tudnak rákeresni a Zhao győzelméről szóló hashtagre sem. A felhasználók csak a rendező teljes kínai nevének beírásával láthatnak a Weibo oldalán egy hónappal korábbi, a gálához nem kapcsolódó találatokat, de az Oscar szóra keresve is csak a dél-koreai és amerikai nagykövetség posztjait lehet megtalálni a témában.
Zhao egyébként a díj átvételekor egy verset is elszavalt mandarin nyelven. A rendező Pekingen született, majd 14 éves korában költözött az Egyesült Államokba. Zhao nem egyszer nyilvánosan kritizálta hazája politikai rendszerét, ez szintén heves nemtetszést váltott ki a kínai közbeszédben.

Kínában egyébként teljes mértékben korlátozza az internetet a Kínai Kommunista Párt, illetve olyan nyugati tulajdonban lévő platformok is teljesen le vannak tiltva, mint a Google, a Facebook vagy a Twitter.

Zhao Nomadland című filmjét, amely egy olyan nő történetét meséli el, aki férje elvesztése után hajléktalanná válik, április 23-án vetítették volna először Kínában, azonban egyelőre szó sem esik a premierről, a mozik pedig láthatóan nem készülnek semmilyen bemutatóval.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...