Kitiltották a médiát az oltópontokról – csak az állami hírgyár mehet be

0
Pexels/Duong Nhan/Terje Sollie/KecsUP grafika

Aki azt gondolta, hogy a kormány cinizmusa ott ért véget, hogy 28 szerkesztőség (köztük a KecsUP) kérésére (hogy a sajtó bemehessen a kórházakba és végezhesse a feladatát, a tájékoztatást) azt felelte Kovács Zoltán államtitkár, hogy a kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni; illetve Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy nem most van itt az ideje a kórházakban kamu videókat készíteni; szóval aki azt hitte, hogy így letudták az ügyet, az tévedett.

Először is amikor Orbán Viktor azt mondta amit, pont aznap engedték be az állami hírügynökséget egy kórházba fotózni. Majd jött a sajtó újabb arcon csapása. Megtiltották az oltópontokon, hogy újságírók tehessék a dolgukat. Még csak saját oltását sem fotózhatta le egy újságíró.

Miután a szakrendelőket is bevonták az oltásba, Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese arról tájékoztatta a rendelőket, hogy „szükségessé vált a közvélemény tájékoztatásával kapcsolatos kommunikációs szabályok kialakítása”. Ez pedig azt jelenti, hogy

Ne fogadjanak stábokat, újságírókat riport- és interjúkészítési szándékkal. Ezt azzal magyarázta, hogy majd

az MTVA a szükséges képi dokumentációt, a vágóképeket és fotókat elkészíti és átadja azoknak, akik igényt tartanak erre.

Nem is kell a sajtó? Elég ha az állami média dolgozik és átadja minden szerkesztőségnek az anyagot?

Tehát csak az állami hírgyár mehet be ezekre a helyekre (és úgy tűnik, hogy a kórházakba is). Vagyis Magyarországon az összes sajtó azt mutathatja meg, amit az állami média jónak ítél meg. Ezáltal azonban elveszik a sokszínűség és a szerkesztőségek, újságírók szabadsága. Ráadásul újságcikkek hada foglalkozik azzal, milyen cenzúra folyik az MTVA berkeiben.

  • MTI fotósok arról számoltak be nem olyan régen, hogy még a fényképek terén is alapos a szűrés
  • Az MTVA-t Papp Dániel hírhamisító vezeti
  • A KecsUP is látott olyan emaileket, amelyben az M1 szerkeszői úgy kérik munkára a vidéki szerkesztőségeket, hogy megírják, mit mondjon el az interjúalany
  • Egy vezető szerkesztő arról beszélt, hogy MTVA épületében nem az ellenzéki összefogást pártolják, és aki ez alapján nem tudja, hogy kell megírni egy anyagot, az inkább be se jöjjön dolgozni
Hasonló cikkünk  Hiány

Szóval van bajunk az állami sajtógépezettel, és csupán néhány botrányos elemet említettünk. Nagyon nem szeretnénk, hogy a tájékoztatás korlátozása arra fusson ki, hogy végül egyetlen sajtótájékoztatón sincs szükség a sok szerkesztőségre. Majd az állami hírgyár leforgat mindent, és elküldi a szerkesztőségeknek. És az is borzasztó lenne, ha az újra kinyitó mozikban állami filmhíradóval kezdődnének a filmek. A KecsUP szerkesztősége aggodalommal figyeli a magyar újságírók korlátozását.