Luxusszállót álmodtak kanadai hitelből az Alföld mellé 1988-ban – Öveges László fantasztikus lehetőségről beszélt

0
A beruházást 1,2 milliárd forintra becsülték / / Fotó: nava.hu - képkivágás
A luxusszállót a Május 1 térre álmodták meg, a ma Deák Ferenc téren található Alföld Áruház mellé. Az 1988 őszén készült tudósítás szerint eredetileg ide garzonházat terveztek. A szállodakomplexumba parkolókat és bevásárlóközpontot is elképzeltek. A beruházást 1,2 milliárd forintra becsülték, melyet 66%-ban magyar és 34%-ban külföldi részvényesek finanszíroztak volna. A hírben arról is beszámoltak, hogy

„az induláshoz máris rendelkezésre áll a kanadai Export Banktól kapott 10 millió dolláros hitel. A Kecskeméti Városi Tanács 7 millió forinttal társként lép be az üzletbe.”

Szállodakomplexum terve 1988-ból / Fotó: nava.hu – képkivágás

Öveges László fantasztikus lehetőségről beszélt

A videóban Öveges László építész is megszólalt, aki sokak számára ismert, hiszen 1985 és 1990 között, majd 2009-től, a mai napig Kecskemét főépítésze. Az építész 1988-ban fantasztikus lehetőségként értékelte a szállodaberuházást. Egyrészt az idegenforgalom, a kereskedelem és a szolgáltatások szempontjából, másrészt, hogy ezzel végső képét elnyerhetné a Kecskemét Május 1 tér. Arról is beszélt, a következő feladat a részvénytársaság megalakítása valamint, hogy a szálloda felépítéséhez a tőke összeálljon.
Ezzel fejezték volna be a Május 1 teret (ma Deák Ferenc tér) / Fotó: nava.hu – képkivágás

Luxusszálló helyett kérdések maradtak fenn

A tudósításban a tervek is látszódnak, amit, ha megnézünk, jól látszik, hogy miként illeszkedett volna az egykori Megye- és Pártszékházak (ma Kormányhivatal) által uralt térhez, illetve a Petőfi Sándor utcán az úgynevezett fűrészfogas és Szalagházhoz.
A luxusszálloda, hiába jelentették be a rendelkezésre álló külföldi hitelt és tanácsi hozzájárulást, végül nem épült meg. Hogy ez a ’80-as évek második felére jellemző általános gazdasági válsággal magyarázható-e, az további utánajárást igényel, ahogy az is, hogy mi lett a kanadai 10 millió dolláros hitel és a tanácsi 7 millió forint hozzájárulás sorsa?
A videó ide kattintva nézhető meg.