fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 2., szombat

FRISS HÍREK

Orbánék egy EP frakcióba kerülhetnek az AfD-vel, amely Németországot kivezetné az EU-ból

- Advertisement -
Miután az EU parlament legerősebb frakciójából, az Európai Néppártból távozott tizenkét Orbán-párti képviselő, megindult az arról szóló találgatás, hogy melyik EP frakcióhoz csatlakozhat a Fidesz.
Orbánék előtt jelenleg két opció áll, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ACRE) és az Identitás és Demokrácia (ID). Mindkét alakulat egyformán euroszkeptikus, de tagpártjaik között van szélsőjobbos, klímaváltozás- és vírustagadó, muszlim- és bevándorlásellenes. Az ACRE sorában található többek között a lengyel Mateusz Morawiecki vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS), illetve az ID-ben Matteo Salvini vezette olasz Liga. Mindkét politikust április elején látta egyszerre vendégül Orbán Budapesten. Az ID tagja továbbá

az Alternatíva Németországért (AfD), ami a hétvégén tette hivatalossá, hogy kormányra kerülése esetén megszüntetné Németország Európai Uniós tagságát.

Az AfD pártszervezeteinek 550 delegáltja a járvány ellenére személyesen gyűlt össze Drezdában, ahol nemcsak a maszkviselés elutasításáról döntöttek – számol be az euronews.com, hanem arról, hogy a DEXIT után egy „új európai gazdasági és érdekközösség” alapítását kezdeményeznék. Emellett arról is határoztak, hogy kormányon megtagadnák a menekültek családegyesítését.
Az AfD akkor került reflektorfénybe a német politikában, amikor 2013-ban elsősorban a gazdasági válságra és a déli tagállamokat kisegítő uniós mentőcsomagokra reagálva euróellenes pártként indult, majd az alapító közgazdászokat kiszorítva 2015 után fokozatosan karolt fel olyan témákat, mint a bevándorlásellenesség. 2017-ben 12,6 százalékot szereztek a szövetségi választásokon. Az AfD legújabban a járványügyi korlátozásokkal szembenálló pártként igyekszik támogatottságát növelni, ami ennek ellenére a járvány alatt csökkent.
Hogy az Orbán-párti EP képviselők végül melyik alakulathoz fognak csatlakozni, ahhoz-e, amelyben az AfD a DEXIT-tel kampányol, egyelőre nem tudni. Ahogy az sem, hogy a két EP frakció esetleg szorosabbra fűzi-e a kapcsolatait, ahogy azt Matteo Salvini tervezgeti. Az ID-nek 76, az ACRE-nek 62 képviselője van a 704 tagú EP-ben.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...