Újságcikkben hálálkodik Kína Magyarországnak, hogy segítünk piacot nyitni vakcinájuknak

0
koronavirus.gov.hu

A kínai kommunista párt nemzetközi hírlapja, a Global Times nem győz hálálkodni Magyarországnak, amiért a Sinopharm vakcina a napokban megkapta a Magyar Országos Gyógyszerészeti és Táplálkozástudományi Intézet által az úgynevezett GMP tanúsítványt, amely azt jelenti, hogy a kínai vakcina gyártása (de csakis a gyártási folyamatról van szó) biztonságos. Ezzel pedig az első ilyen tanúsítványuk ez egy EU-s országtól.

Ennek az igazolásnak a kiadása nagymértékben növeli a kínai gyártású vakcinák versenyképességét Európában – írja a kommunista lap.

A Global Times az előzményekről azt írja, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Táplálkozástudományi Intézet felülvizsgálta a Sinopharm vakcina gyártását, és januárban megszerezte a termelési folyamatok teljes dokumentációját. A Sinopharm március 3-án benyújtotta a vonatkozó nyomonkövetési jelentést. Csütörtökön Magyarország hivatalosan GMP tanúsítványt adott ki a Sinopharm COVID-19 vakcinájához.

Hasonló cikkünk  Ígéretek és cáfolatok a kínai vakcinával kapcsolatban

Majd újra leszögezi a cikk, hogy

a tanúsítvány megadása növeli a kínai oltóanyagok versenyképességét a nemzetközi piacon. 

Még arról is említést tesz a lap, hogy a Magyarország által hozott döntés referenciát jelenthet a kínai oltások jövőbeni jóváhagyására más EU-országokban, ami szintén a kínai oltások nagyobb mértékű elismerését eredményezheti az EU-ban.