fbpx
13 C
Kecskemét
2023. június 4., vasárnap

FRISS HÍREK

A GKI felmérése szerint a moratórium vége után rengeteg hitelnél lehet probléma

A GKI Gazdaságkutató Zrt. egy ezer fős, reprezentatív mintán végzett közvélemény-kutatásban vizsgálta a lakossági hitelmoratórium megszűntetésének hatásait a háztartásokra. A várhatóan romló pénzügyi helyzetű háztartások arányát figyelembe véve a hitelmoratórium megszüntetése után a teljes lakossági hitelállomány 15-20 százaléka válhat problémássá – írta a felmérés alapján a Portfolio.hu.

A felmérésből a következők derültek ki:

  • A megkérdezett háztartások 11 százalékának volt moratóriumban lévő hitele idén áprilisban, a moratóriumban lévő hitelek havi törlesztése a háztartások jövedelmének átlagosan több mint egy harmadát (37 százalékát) tenné ki. A legkiszolgáltatottabb helyzetben a havi 150 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező háztartások vannak, a hitelmoratórium megszűntetése után a törlesztés jövedelmük 72% feletti részét emésztené fel.
  • A hitelmoratóriumban résztvevő háztartások 37 százalékának saját véleménye szerint romló, 44 százaléknak változatlan, 19 százalékának pedig javuló lesz a pénzügyi helyzete a következő évben. A romló pénzügyi helyzetű háztartásoknál jelenlegi jövedelmük 42 százalékát tenné ki a hitelek törlesztése.
  • Míg a megyei jogú városokban élő moratóriumos háztartások egyötödének csökken várhatóan a jövedelme, a fővárosban élők 44 százaléka, a városi lakosok 21 százaléka számít erre. A legkiszolgáltatottabb helyzetben a falvak lakói vannak, 43 százalékuk pénzügyi helyzetének romlására számít, 48 százalékuknak változatlan marad és csupán 9 százalékuknak fog javulni a helyzete belátható időn belül.
Hasonló cikkünk:  Mi ez az 1%, miért fontos erről rendelkezni, miért ne hagyjuk az államnál
Hasonló cikkünk:  Egy pusztára teljesen felesleges lenne 20-30 méteres kilátókat állítani - véli az MME szóvivője

A hitelmoratóriumot a koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesés mérséklése érdekében vezették be 2020-ban és 2021. június 30-ig hosszabbították meg. A háztartási hitelállomány 57 százaléka volt moratóriumban 2020 végén.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...