fbpx
3.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

PERISZKÓP – Az orosz rulett

- Advertisement -

Ismert, ha máshonnan nem, regényekből, hogy mi is az orosz rulett. Ez egy nagyon bizarr vetélkedő, amikor is a két vitatkozó, párbajozó fél felváltva ugyanazon pisztolyt szegezi a saját halántékához, mely pisztoly, forgópisztoly, és csak egyetlen egy golyó van beletöltve a tárba.

Ha az illetőnek szerencséje van, akkor a ravasz meghúzásakor csak egy csattanást hall, és már adhatja is tovább a pisztolyt a másiknak, aki szintén ugyanezt teszi. Addig folytatják, amíg az egyik fejbe nem lövi magát. Ez egy párbaj a két fél között, és a vakszerencse dönti el azt, hogy ki nyer, azaz ki marad életben.

Most, a pandémia idején az önkényesen kijelölt oltottsági állapothoz kötve, miniszterelnökünk, Orbán Viktor lazít a korlátozó intézkedéseken. Ma az oltottság a nyerő, és senki sem beszél már az eddig huszonhétezer halottal járó jár ványkezelésről, ami lássuk be negatív világelsőséget jelent, legalább is a lakosság lélekszámához viszonyítva.

A vendéglátóipari egységek úgynevezett terasznyitása egyfajta demonstrációba torkollott, amikor a fiatalok – akik ráadásul nincsenek is beoltva – nem tartották be a kötelező távolságot, és persze maszkot sem igen viseltek.

Számomra úgy tűnik, hogy itt az egyszerű, tájékozatlan emberek, jelesül a fiatalok, készpénznek vették azt, hogy most már lehet ünnepelni, mert már vége a járványnak, veszélyeztetve saját és mások életét.

Budapesten teltházak voltak a teraszokon, Pécsen pedig utcai vonatozásba torkollott az eufóriás ünneplés. Maga Orbán Viktor is Rogán Antallal koccintott, és sörözött. Ebből számomra az következik, hogy a miniszterelnök már annyira hisz a saját koncepciójában, hogy azt valóságnak véli, nem véve figyelembe a szakemberek bátortalanul ellenkező, és intő véleményét, hogy ez az intézkedés megalapozza a koronavírus-járvány negyedik hullámát, melynek következményeit csak két hét múlva érzékelhetjük.

A legnagyobb probléma az, hogy – a szakértők szerint – növekedni fog a mutáns vírussal újonnan fertőzöttek száma, ami most már végképp túlterheli a kórházi kapacitásokat.

Emlékezzünk csak, hogy milyen intézkedések történtek korábban. Ahogy hazánkban meglendült a jelenlegi járványcsúcsot okozó brit variáns durva terjedése, a miniszterelnök szabaddá tette a légiforgalmat Nagy-Britannia felől, tegyük hozzá Európában egyedüliként. Arról már nem is beszélve, hogy a járvány súlya alatt az egészségügy végzetesen megroppant, és több Covidos beteget lényegében már nem tud fogadni. Minden tiszteletem és megbecsülésem az ott dolgozó orvosok és ápolók felé, akik életük kockáztatásával igyekeznek eredményesen küzdeni a járvány ellen az adott körülmények között.

Az is elgondolkodtató, hogy a lélegeztetőgépre kerültek nyolcvan-kilencven százaléka meghal, mert egyrészt túl későn kerülnek oda, másrészt nincs elegendő szakápoló, aki esélyt adna nekik a túlélésre, ezért ez a magas halálozási arány, melyet egy kórházigazgató hozott nyilvánosságra, és nem az operatív törzs.

Ezeket a rossz intézkedéseket, és melléfogásokat próbálja most a miniszterelnök a valóban sikeres hazai oltókampánnyal elfedni, bár az elmúlt hét végén éppen a Pfizer vakcina beoltása kapcsán ismét tömegjelenetek játszódtak le az oltópontok előtt, másrészt pedig a regisztrációs rendszer összeomlott, a túlterhelés következtében, amire hivatalosan nem számítottak.

Sokkal tényszerűbb tájékoztatás lenne szükséges a lakosság felé, mert félő, hogy az oltási program úgy ötmillió beoltott szintjén elakadhat, amely még messze van az oly kívánatos nyájimmunitástól, azaz a nyolcvan-kilencven százalékos lakosságra vonatkoztatott beoltási aránytól.

A hatalom úgy gondolja, hogy a sokszor nem logikus korlátozó intézkedéseket el lehet feledtetni a lakossággal, és az emberek mindent megbocsátanak, a gyors átoltás miatt más nemzeteknél hamarabb leszünk kint a vízből, azaz nyithatunk.

Még az első parlamenti ciklusból emlékszem arra, hogy egy kisgazda képviselő azt állította, hogy a gyerek, értsd alatta a lakosságot, kezébe nem lehet adni borotvát, mert még megvágja magát. Ez a mondat arra utal, hogy a népet a hatalom gyermekként kezeli, és nem világosítja fel a dolgok valódi helyzetét illetően. Azaz melyik vakcina milyen korosztálynak jó, milyen mellékhatásai vannak az oltásnak vakcinafajtánként, milyen és mennyi ideig tartó védettséget adnak.

Azt is hangsúlyozni kellene, hogy a valódi védettség – legalább is a szakemberek szerint – a második oltást követően két hét múlva áll csak be. Kutatások folynak jelenleg arról, hogy a jelenlegi vakcinák milyen szintű védettséget adnak az egyre szaporodó mutánsok ellen (brit, indiai).

Miniszterelnökünk egész élete csak arról szólt, hogy mindig küzd, szereti vállalni a rizikót, és eddig általában nyert is, az általa létrehozott és kinevezett virtuális ellenfelekkel szemben. De tegyük hozzá, a járvány valódi ellenfél, és soha ekkorát még nem kockáztatott, azaz mások életét nem lehet egyetlen lapra feltenni a saját politikai jövője miatt, mert ez olyan, mint a bevezetőben kifejtett orosz rulett.

ábrahám

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...