fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 23., szombat

FRISS HÍREK

Euronews: A Seychelle-szigetek rácáfolt a Sinopharm hatásosságára

„A százezer lakosú Seychelle-szigeteken a legnagyobb az átoltottság aránya. A szigetországban mégis megugrott a koronavírusos fertőzöttek száma, jóllehet a lakosság nagy része a kínai Sinopharm mindkét dózisát megkapta. Népességarányosan ötszázszor több új fertőzöttet regisztrálnak, mint a Pfizert alkalmazó Izraelben” így fogalmaz cikkének felvezetőjében a Euronews.

A lap arról ír, hogy:

„A következmények sehol sem voltak egyértelműbbek, mint a Seychelle-szigeteken, ahol a lakosság több mint 60 százalékának oltása során jobbára a Sinopharm vakcinájára támaszkodtak. Az Indiai-óceánban, a Madagaszkártól északkeletre fekvő, alig több mint 100 ezer lakosú apró szigetországban újra terjed a vírus, és ismét korlátozásokat kellett elrendelni.

A két oltáson átesett lakosság 57 százaléka a Sinopharmot, 43 százaléka pedig az AstraZenecát kapta. Az új aktív fertőzöttek 37 százaléka mindkét oltását megkapta – közölte az egészségügyi minisztérium, azt azonban nem részletezte, hogy az új, aktív fertőzöttek közül hányan kaptak Sinopharm oltást.

Ez riasztó eredmény!” – mondta a melbourne-i Murdoch Gyermekkutató Intézet gyermekorvosa, aki számos vakcinakísérlet felügyeletében vett részt, köztük a Covid-vakcinával kapcsolatos vizsgálatokban.

A Sinopharm hatásossága 50 százalékos a Seychelle-szigeteken

Dr. Kim Mulholland szerint a Seychelle-szigetekről származó első jelentések a vakcina 50 százalékos hatásosságát mutatják a gyártó által közzétett 78,1 százalékos hatásosság helyett.”

A cikk szerint a Seychelle-szigetek elnöke szerint normális, ami történik. Azért ugrottak meg az esetszámok, mert az emberek nem voltak résen. Valamint lehet, hogy sok a fertőzött, de nem betegek – tette hozzá az államfő azzal, hogy minden oltás jó szolgálatot tett.

Majd így ír a lap:

„A Sinopharmmal nem érhető el a nyájimmunitás

Az Egészségügyi Világszervezet vizsgálja a Seychelle-szigeteki fertőzéshullámot. Kate O’Brien, a WHO védőoltásokért felelős igazgatója „szövevényesnek” nevezte a helyzetet. A világszervezet a napokban jóváhagyta a Sinopharm vakcina vészhelyzeti alkalmazását, ami reménykeltő a globális ellátás javításában.

„Az új fertőzések egy részét nem sokkal az első, vagy nem sokkal a második dózis után, illetve az első és a második dózis között regisztrálták” – közölte O’Brien, de ezzel nem mondott újat.

A WHO vizsgálja a Seychelle-szigeteken megjelent törzseket, az esetek előfordulásának időpontját, az oltási időpontokat, valamint az esetek súlyosságát. „Csak ilyen értékeléssel ítélhető meg, hogy az újabb fertőzési hullám a védőoltás hiányosságának a következménye-e” – közölte az igazgató.

Egyes tudósok szerint azonban egyre világosabb, hogy a Sinopharm vakcina nem szavatol egyértelmű nyájimmunitást, kivált a világszerte megjelenő vírusmutánsok tükrében.”

A Euronews kitér arra is, hogy Menczer Tamás államtitkár, amikor védelmébe vette a Sinopharm vakcinát, akkor pontatlanul állította, hogy a tekintélyes The Lancet folyóirat kiállt a kínai oltás mellett. Ugyanis annak a levelezőrovatában jelent meg egy levél, amelyben a Sinopharm alkalmazottai dicsérték a vakcinát. Ebben egyébként csupán arról írtak, hogy „egy 12 mintás Sinopharm vizsgálat alapján a szerzők szerint a vakcina a dél-afrikai mutáns ellen is hatásosnak bizonyult”.

A cikk így zárul:

Hasonló cikkünk:  Részletek az új elektromos Mercedes CLA-ról

„Mellesleg épp a Seychelle-szigetek példája cáfol rá a kínai vakcina hatásosságára.

A vészhelyzeti engedélyezés két lényeges eleme ugyanakkor elsikkadt a magyar kormányzati kommunikációban: egyrészt a világszervezet a vakcina vészhelyzeti alkalmazását hagyta jóvá, másrészt a WHO Stratégiai Tanácsadó Szakértő Csoportja (SAGE) felhívta a figyelmet: „kevésbé lehet bízni” abban, hogy a Sinopharm-vakcina hatásos a 60 év feletti korosztály számára, és nagyon kevés információ áll rendelkezésre az esetleges súlyos mellékhatások előfordulásáról ebben a korosztályban.”

Németország mindenesetre úgy döntött, hogy nem fogadja el a kínai és az orosz vakcinákat. Az ilyen oltással rendelkezőkre továbbra is karantén vár, vagy negatív tesztet kell bemutatniuk. A német egészségügyi miniszter szerint csak az EU-ban engedélyezett oltóanyagokat ismerik el hivatalosan – teszi hozzá az Euronews.

Hasonló cikkünk:  A Vajdaságban egyre több helyen cserélik le a többnyelvű táblákat csak cirill feliratosra

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...