fbpx
14.6 C
Kecskemét
2021. május 15., szombat
KecsUPMegyébenFelszámolják az állami támogatással felpumpált kerekegyházi céget

FRISS HÍREK

Felszámolják az állami támogatással felpumpált kerekegyházi céget

Három és fél évvel az után, hogy bő hétmilliárd forintos állami támogatást ítéltek meg a Hírös-Vitál Zrt.-nek, a bíróság most kimondta a cég fizetésképtelenségét és elrendelte a felszámolását.

Azzal a tervvel alapította a céget Bajáki Ede néhány évvel korábban, és erre a célra sikerült a többmilliárdos dotációt behúznia, hogy az ország egyik legnagyobb élelmiszerfeldolgozóját építi a Kecskemét melletti Kerekegyházán. Az állam mellé a Piarista Rend Magyarországi Tartománya, illetve az ő pénzüket is forgató PBG FMC Kockázati Tőkealap is beszállt a projektbe, most pedig mindenki futhat a pénze után. A milliárd forintokból közel egytucatnyi raktárépület nőtt ki a homokból, ásványvízpalackozó és élelmiszerfeldolgozó berendezések is kerültek a telepre. Vélhetően ezek a raktárépületek mozgathatják meg a fantáziáját annak, aki a romokból akar olcsón hozzájutni vagyonelemekhez.

Mindenesetre sok károsult van. Az adóhivatal két büntetőjogi intézkedést is indított tavaly, az elsíbolt adót szeretné behajtani az adóhivatal. Indult még 20 végrehajtás is a céggel szemben az elmúlt két évben, az Opten adatbázisa szerint szinte mindegyik fut még. A cég tartozása, kötelezettségállománya a legutóbbi nyilvános, 2018-as beszámoló alapján 13,7 milliárd forint volt.

A cég fő tulajdonosát, Baják Edét tavaly nyáron előzetes letartóztatásba tették, aztán a letartóztatását meg is hosszabbították. Bajákit és társait különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítja az ügyészség. A Hírös-Vitál ásványvizéről detítettük ki tavaly, hogy veszélyes baktériumot tartalmaz, és a koronavírus-járvány alatt is szállítottak ebből az új ásványvízből véradóknak. Bajáki másik fő cége a Gladiolus Kft., az pedig hatástalan kézfertőtlenítőket terített a fél országban a járvány előtt is közvetlenül. A hatóságok gyanúja szerint az adócsalási manőverek a Gladiolus-cégcsoportra is kiterjedtek. A Gladiolus Kft. felszámolását idén év elején rendelték el.

Hirdetés

Felkapottak

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....

Hirdetés

Legnépszerűbb

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....