fbpx
25 C
Kecskemét
2021. június 11., péntek
KecsUPItthonHivatalosan is csúnyán elszálltak az árak, nyolcéves csúcson az infláció

FRISS HÍREK

Hivatalosan is csúnyán elszálltak az árak, nyolcéves csúcson az infláció

Áprilisban 5,1%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon, ami 2012 novembere óta a legerősebb ütem – közölte a KSH kedd reggel. Az adat kicsivel meghaladja az előzetes várakozásokat, ráadásul a szakemberek májusra még várnak egy kis emelkedést.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 12,2, ezen belül a dohányáruké – főként a termékkört érintő jövedékiadó-emelkedés következtében – 20,1%-kal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 3,4%-kal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsik 10,4, a konyhai és egyéb bútorok 5,5%-kal kerültek többe.

Az 5,1%-os infláció magasnak számít, meghaladja a Portfolio által megkérdezett elemzők 4,9%-os konszenzusát. Az előző hónapokban 2,7 és 3,7% között mozgott az árindex. A növekvő trend egyértelműen megfigyelhető volt az elmúlt egy-két hónapban is, a kifejezetten erős növekedést azonban áprilisban láthattuk. Az éves alapon számított infláció megugrása részben a bázishatás következménye: a tavaly kitört koronavírus-járvány főleg az olajárakat rántotta a mélybe, ami az üzemanyagokat olcsóvá tette.

Ugyanakkor a havi alapú árváltozásokban is láthatjuk már a jeleit a gyorsulásnak. A következő hónapok egyik legfontosabb kérdése lesz, hogy a világ nyersanyagpiacain megfigyelhető intenzív drágulás, illetve áruhiány mennyire lesz tartós jelenség, illetve mennyire gyűrűzik át a fogyasztói árakba.

Hirdetés

Felkapottak

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....

Hirdetés

Legnépszerűbb

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....