fbpx
8.6 C
Kecskemét
2024. április 24., szerda

FRISS HÍREK

Kétszázötven forintos asztali naptárra is jutott a foglalkoztatásra szánt uniós pénzből

- Advertisement -

421 millió forint uniós támogatást költött el a Kiskunfélegyházi és Kiskunmajsai Járási Foglalkoztatási Paktumban a megyei kormányhivatal, a Kiskunmajsai Többcélú Kistérségi Társulás és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A 3 éves programban többek között jutott naptárra, egy félkész honlapra, és ment forrás önkormányzati tulajdonú cégnek is. Volt, ahol 271 főt vontak be munkaerő-piaci programokba, 149 fő jutott álláshoz, akik közül viszont a támogatás után hat hónappal már csak 30 fő dolgozott.

“A konzorciumi partnerek együttműködéseként, a foglalkoztatókkal együttműködve, a foglalkoztatási paktum helyi szinten képes hatékony lépéseket tenni a két járás területén a foglalkoztatás elősegítésére, fejlesztésére” – így foglalja össze célját honlapján a Kiskunfélegyházi és Kiskunmajsai járási Foglalkoztatási Paktum.

A projektre 421 millió forintos uniós támogatást költöttek el 2018 és 2021 között.

A pénzt Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal (BKMKH), a Kiskunmajsai Többcélú Kistérségi Társulás és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által létrehozott Konzorcium kapta.

Nem csak foglalkoztatásra jutott

A forrás legnagyobb részét a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal (BKMKH) kapta meg: 310 millió forintról dönthettekKözadatigénylésünkre azt írták, “173 munkáltató részesült bér jellegű támogatásban, amely által összesen 256 fő munkavállaló elhelyezkedése valósult meg. A támogatások összköltsége 274.077.480 Ft-ot tett ki, illetve ezen felül egy fő képzése valósult meg 210.372 Ft összegben.”

A kormányhivatal szerződéseiből kiderül, hogy az uniós támogatásból irodaszerbeszezésre 2,2 milliót, bútorokra 739 ezer forintot, számítógépekre és azok bővítésére 386 ezer forintot költöttek, és a foglalkoztatásra szánt pénzből jutott egy lézernyomtató 27 ezer forintos tonerjére is. Emellett vettek egy multifunkciós nyomtatót 731 ezer forintért, és 11 ezer forintért apróságokat is.

Hasonló cikkünk:  Hittan csoportjába járó gyerekeket vett rá szexuális kapcsolatra az egykori katolikus pap

Így 254 forintos naptárból 2 darabot, 2260 forintos Varázslatos tájakon falinaptárból egyet, 1000 forintos zsebnaptárból pedig kettőt.

A Kiskunmajsai Többcélú Kistérségi Társulástól is közadatigénylésben kértük, mire költötték az uniós forrást. Facebookon azt közölték, 271 főt vontak be munkaerő-piaci programokba, 149 fő jutott álláshoz. “Az álláshoz jutók közül a támogatás után hat hónappal állással rendelkezők száma pedig 30 fő” – a többieket csak a támogatás idejéig foglalkoztatták.

A szerződések alapján, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft.-vel szerződtek befektetés ösztönző tevékenységek feladat ellátásra 8,4 millió forintért. Ebből 916 ezer forint ment “projektjavaslatok besorolásának prezentációja, forrásallokáció tervezetre”, 2,2 millió a “térség üzleti infrastruktúra adatainak feltöltése a bacsinvest.hu oldalra”. A Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. 100 százalékban a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tulajdona.

A bacsinvest.hu honlapja 2021.05.04-én

Korábban a bacsinvest.hu oldalon 13 befektetésre kínált területet tartottak nyilván, a címoldali menüpontok közül az Ipari parkok Bács-Kiskun megyében egy másik oldalra vitt, ahol a projektről és a befektetőbarát településekről sem lehet megtudni semmit. A területfejlesztési cégnek a megyei önkormányzat a tulajdonosa. A szerződést 2019.08.29-én kötötték. A honlap cikkünk megjelenésekor egyáltalán nem működött.

A kistérség szintén a megyei önkormányzat cégénél költött el további 7,5 millió forintot: ebből két online rendezvényt szerveztek, alkalmanként közel 500 ezer forintért. De jutott tanulmányra 4,3 millió forint és újabb 2,2 millió “Térség Üzleti infrastruktúra adatainak feltöltése a bacsinvest. hu oldalra”. Utóbbi szerződést 2021.02.15-én kötötték.

A kistérség kommunikációs feladatait a Dél-Alföldi Térségfejlesztő Kft. látta el, 2,5 millió forintért. A cégnek azok az önkormányzatok részben a tulajdonosai, akik a Kiskunmajsai Többcélú Kistérségi Társulást alkotják.

Kiskunfélegyháza önkormányzata a törvényes határidő lejárta után sem válaszolt az Átlátszó adatigénylésére.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...