fbpx
7.4 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

PERISZKÓP – Gondolatok a sporttámogatásokról

- Advertisement -

Emlékezzünk, még a XX. század elején az olimpiákon amatőr sportolók indulhattak, ami azt jelentette, hogy, nevezzük nevén a gyereket, nem pénzért, azaz megélhetésért sportoltak. Coubertin bárónak, az újkori olimpiák létrehozójának jelmondata még ez volt akkoriban: „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!” Ez abszolút amatőr megközelítése volt az olimpiai mozgalomnak.

Azonban az eredmények hajszolása megkívánta azt, hogy még az atlétikában is, azaz a sportok királynőjében, bevezessék a profizmust. Mert, ha valaki világ-, Európa-, vagy olimpiai csúcsot akart elérni, azt már civil munka mellett amatőr módon, nem tudta teljesíteni.

Az eredmények hajszolása teljes embert kívánt, aki csak a sportnak, illetve abból élt. A rendszerváltás előtt hazánkban a többi szocialista országhoz hasonlóan ezt úgy oldották meg, hogy az amatőrnek beállított sportolót olyan munkahelyen „foglalkoztatták”, ahová nem kellett bejárni, de a fizetését azért megkapta az illető. Egy adott gyár állt be így a sportoló anyagi finanszírozásába, azaz a sportkör támogatásába. Valljuk be, ez nem volt amatőr sport, hanem úgymond szocialista módra megoldott „profizmus”. Ráadásul a sportban elért eredmények, legalább is a szocialista felfogás szerint, bizonyították az adott rendszer felsőbbrendűségét, például a kapitalizmussal szemben. Voltak más juttatások is, például élsportolók esetében külföldről, Nyugatról hazatérve nem volt vámvizsgálat, és az így vámmentesen behozott holmit, ékszereket, órákat, sporteszközöket, jó haszonért el lehetett adni itthon.

A rendszerváltást követően Szabad Demokrata javaslatra, a sportkörök, illetve szakosztályok támogatása módosítva lett olyképpen, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékát az illető egyén a NAV-on keresztül felajánlhatta az adott sportágnak, sportkörnek. Ez előrelépés volt, de mégsem tudta megoldani a valódi problémát, mert egyrészt ez a támogatási forma az egyénektől függött és önkéntes volt, másrészt pedig mértéke is messze elmaradt a szükségestől. Ez a támogatási forma ma is létezik, és persze a tagdíj és nézői bevételek mellett relatíve komoly összegnek számít egy adott szakosztály, de sportkör életében is. A rendszerváltáskor megjelentek az önkormányzatok, melyek úgy érezték, hogy támogatniuk kell a hatáskörükbe tartozó sportágakat. Emlékszem, annakidején Deák György települési képviselőtársammal együtt értük el azt, hogy ez a támogatás évente, például Nagykőrös város önkormányzati sporttámogatása esetében elérje a tízmillió forintot. A baj csak az, hogy ez az összeg nagyságrendileg a rendszerváltás óta gyakorlatilag változatlan. Meg szeretném jegyezni, hogy ezt a pénzt soha nem egy sportág kapta, ez mindig megoszlott a sportágak között. Például a látványsportágak, valamint a nem látványsportágak, azaz a tenisz, az asztalitenisz, a karate, a bírkózás, az ökölvívás, a modellezés, sőt a speciális olimpián résztvevő Napsugár SE között. Sőt létezett egy labdarúgás utánpótlással foglalkozó Kőrisfa SE is, melynek vezetője Parázs György volt.

Leszögezhetjük azt is, hogy egy adott önkormányzat nem tudja betölteni teljes egészében egy városi sportkör szponzori szerepét, és ezért mégis csak szükség van vállalati támogatásra is. A vállalati támogatást a következő látványsportok kapták hazánkban a Fidesz javaslatára: labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong, és 2017-től a röplabda is, mint sportág bekerült az úgynevezett TAO által támogatható látványsportágakba. Ez alaposan megosztotta a mezőnyt, hiszen lettek kiemelt sportágak, azaz a nagy nézőszámot lekötő látványsportok, és más sportágak, amelyek ilyen TAO-támogatást eleve nem kaphattak. A TAO-támogatás tulajdonképpen egy adott vállalat állami adójának helyi megcsapolása a kiválasztott sportág számára. A vállalatok ezt jószívvel vállalják, hiszen amúgy is be kellett volna fizetniük ezt az összeget az állami költségvetésbe. A pályázat felhasználásának szakszerűségét az országos szakszövetség ellenőrzi, mivel ez a pénz közpénz, ezt megfelelő szigorúsággal is teszik.

Az mindig is világos volt, hogy TAO-támogatást csak látványsportágak kaphattak, de ez soha nem befolyásolta a városi támogatás mértékét az adott sportág esetében. A rendszerváltással Nagykőrösön a Nagykőrösi Konzervgyár a keleti piacok elvesztése miatt, azaz a Szovjetunió megszűnése következtében megszűnt létezni, mint a bázis sportegyesületet, azaz a Kinizsi SE-t támogató szponzor. Sajnos ennek következtében, mármint, hogy a támogatások nagy része kiesett, óriási verseny indult meg a sportágak között, és bizony ez nem igazán vezetett jóra, mert nem lehet úgy egy sportágat az egekbe emelni, hogy a másikat anyagilag a földbe döngöljük. Az aki kapja, marja elv nem vált be, azaz nem lehet büntetlenül a sportágakat anyagilag egymással szemben kijátszani.

Az is érdekes és figyelemreméltó, hogy a Kinizsi sportkör akkor kezdett foglalkozni a női, de inkább leány röplabda szakosztállyal, 2017-től, amikor maga a sportág bekerült a látványsportágak körébe. Hiszen gondoljuk meg, ez jó pályázati TAO-pénz szerzési lehetőséget jelentett. Korábbi cikkeinkben ezeket az anomáliákat részletesen kifejtettük, itt ezekkel már érdemben nem kívánok foglalkozni.

Puskás Öcsi mondása jut még az eszembe, aki a Rákosi-korszak aranycsapatának kiemelkedő tagja volt: „Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci!”

Ma, a TAO-pénzek világában ez a mondás így módosul: „Nagy pénz, kis foci!”

ábrahám

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...