fbpx
12.8 C
Kecskemét
2021. szeptember 24., péntek

FRISS HÍREK

PERISZKÓP – Gondolatok a sporttámogatásokról

Emlékezzünk, még a XX. század elején az olimpiákon amatőr sportolók indulhattak, ami azt jelentette, hogy, nevezzük nevén a gyereket, nem pénzért, azaz megélhetésért sportoltak. Coubertin bárónak, az újkori olimpiák létrehozójának jelmondata még ez volt akkoriban: „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!” Ez abszolút amatőr megközelítése volt az olimpiai mozgalomnak.

Azonban az eredmények hajszolása megkívánta azt, hogy még az atlétikában is, azaz a sportok királynőjében, bevezessék a profizmust. Mert, ha valaki világ-, Európa-, vagy olimpiai csúcsot akart elérni, azt már civil munka mellett amatőr módon, nem tudta teljesíteni.

Az eredmények hajszolása teljes embert kívánt, aki csak a sportnak, illetve abból élt. A rendszerváltás előtt hazánkban a többi szocialista országhoz hasonlóan ezt úgy oldották meg, hogy az amatőrnek beállított sportolót olyan munkahelyen „foglalkoztatták”, ahová nem kellett bejárni, de a fizetését azért megkapta az illető. Egy adott gyár állt be így a sportoló anyagi finanszírozásába, azaz a sportkör támogatásába. Valljuk be, ez nem volt amatőr sport, hanem úgymond szocialista módra megoldott „profizmus”. Ráadásul a sportban elért eredmények, legalább is a szocialista felfogás szerint, bizonyították az adott rendszer felsőbbrendűségét, például a kapitalizmussal szemben. Voltak más juttatások is, például élsportolók esetében külföldről, Nyugatról hazatérve nem volt vámvizsgálat, és az így vámmentesen behozott holmit, ékszereket, órákat, sporteszközöket, jó haszonért el lehetett adni itthon.

A rendszerváltást követően Szabad Demokrata javaslatra, a sportkörök, illetve szakosztályok támogatása módosítva lett olyképpen, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékát az illető egyén a NAV-on keresztül felajánlhatta az adott sportágnak, sportkörnek. Ez előrelépés volt, de mégsem tudta megoldani a valódi problémát, mert egyrészt ez a támogatási forma az egyénektől függött és önkéntes volt, másrészt pedig mértéke is messze elmaradt a szükségestől. Ez a támogatási forma ma is létezik, és persze a tagdíj és nézői bevételek mellett relatíve komoly összegnek számít egy adott szakosztály, de sportkör életében is. A rendszerváltáskor megjelentek az önkormányzatok, melyek úgy érezték, hogy támogatniuk kell a hatáskörükbe tartozó sportágakat. Emlékszem, annakidején Deák György települési képviselőtársammal együtt értük el azt, hogy ez a támogatás évente, például Nagykőrös város önkormányzati sporttámogatása esetében elérje a tízmillió forintot. A baj csak az, hogy ez az összeg nagyságrendileg a rendszerváltás óta gyakorlatilag változatlan. Meg szeretném jegyezni, hogy ezt a pénzt soha nem egy sportág kapta, ez mindig megoszlott a sportágak között. Például a látványsportágak, valamint a nem látványsportágak, azaz a tenisz, az asztalitenisz, a karate, a bírkózás, az ökölvívás, a modellezés, sőt a speciális olimpián résztvevő Napsugár SE között. Sőt létezett egy labdarúgás utánpótlással foglalkozó Kőrisfa SE is, melynek vezetője Parázs György volt.

Hasonló cikkünk:  Czira Szabolcs az MSZMP-tagságáról: „K*rva nagy haszonnal szálltam ki”
Hasonló cikkünk:  Megmérgezték a nagykőrösi Csónakázó tó kacsáit?

Leszögezhetjük azt is, hogy egy adott önkormányzat nem tudja betölteni teljes egészében egy városi sportkör szponzori szerepét, és ezért mégis csak szükség van vállalati támogatásra is. A vállalati támogatást a következő látványsportok kapták hazánkban a Fidesz javaslatára: labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong, és 2017-től a röplabda is, mint sportág bekerült az úgynevezett TAO által támogatható látványsportágakba. Ez alaposan megosztotta a mezőnyt, hiszen lettek kiemelt sportágak, azaz a nagy nézőszámot lekötő látványsportok, és más sportágak, amelyek ilyen TAO-támogatást eleve nem kaphattak. A TAO-támogatás tulajdonképpen egy adott vállalat állami adójának helyi megcsapolása a kiválasztott sportág számára. A vállalatok ezt jószívvel vállalják, hiszen amúgy is be kellett volna fizetniük ezt az összeget az állami költségvetésbe. A pályázat felhasználásának szakszerűségét az országos szakszövetség ellenőrzi, mivel ez a pénz közpénz, ezt megfelelő szigorúsággal is teszik.

Hasonló cikkünk:  Megmérgezték a nagykőrösi Csónakázó tó kacsáit?
Hasonló cikkünk:  Megmérgezték a nagykőrösi Csónakázó tó kacsáit?

Az mindig is világos volt, hogy TAO-támogatást csak látványsportágak kaphattak, de ez soha nem befolyásolta a városi támogatás mértékét az adott sportág esetében. A rendszerváltással Nagykőrösön a Nagykőrösi Konzervgyár a keleti piacok elvesztése miatt, azaz a Szovjetunió megszűnése következtében megszűnt létezni, mint a bázis sportegyesületet, azaz a Kinizsi SE-t támogató szponzor. Sajnos ennek következtében, mármint, hogy a támogatások nagy része kiesett, óriási verseny indult meg a sportágak között, és bizony ez nem igazán vezetett jóra, mert nem lehet úgy egy sportágat az egekbe emelni, hogy a másikat anyagilag a földbe döngöljük. Az aki kapja, marja elv nem vált be, azaz nem lehet büntetlenül a sportágakat anyagilag egymással szemben kijátszani.

Az is érdekes és figyelemreméltó, hogy a Kinizsi sportkör akkor kezdett foglalkozni a női, de inkább leány röplabda szakosztállyal, 2017-től, amikor maga a sportág bekerült a látványsportágak körébe. Hiszen gondoljuk meg, ez jó pályázati TAO-pénz szerzési lehetőséget jelentett. Korábbi cikkeinkben ezeket az anomáliákat részletesen kifejtettük, itt ezekkel már érdemben nem kívánok foglalkozni.

Puskás Öcsi mondása jut még az eszembe, aki a Rákosi-korszak aranycsapatának kiemelkedő tagja volt: „Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci!”

Ma, a TAO-pénzek világában ez a mondás így módosul: „Nagy pénz, kis foci!”

ábrahám

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...