fbpx

FRISS HÍREK

Ritka madarakat figyeltek meg a Dél-Alföldön

- Advertisement -

Két vörhenyes fecskét (Cecropis daurica) figyeltek meg a Dél-Alföldön, a Baksi-pusztán – írja az MTI a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjára hivatkozva. A Dél-Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában előforduló fajt eddig egy 2017-es költőpárt leszámítva csupán húsz alkalommal észlelték Magyarországon.

A két példányt Nagy Tamás ornitológus figyelte meg távcsövével az Ópusztaszer melletti Baksi-pusztán. A madarak az egyik tanyán költő füsti fecskék társaságában vadásztak egy darabig, majd elrepültek a környékről.

A vörhenyes fecske Európában a mediterrán térség költőmadara, de előfordul Dél-Ázsiában egészen Japánig, illetve Észak-Afrikában is.

Az európai állomány a telet Afrikában, az ázsiai Indiában tölti. A vörhenyes fecske nem ragaszkodik a lakott területekhez, mint a füstifecske, sík vidékeken helyenként azonban hidak alatt, épületekben is költ, általában barlangokban, sziklahasadékokban fészkel. Fészke hasonlít a molnárfecskééhez, de csőszerű bejárónyílása van.

Hasonló cikkünk:  Petőfi unokatestvérének szépunokájának tetszett Rákay Philip filmje

A 18 centiméter körüli madár mérete és megjelenése alapján hasonlít a füstifecskére, feltűnő rozsdás farokcsíkja viszont könnyen megkülönbözteti az itt költő rokonaitól. Más fecskefajokhoz hasonlóan a levegőben kapja el a  rovarokat.

A faj példányait 1999 és 2015 között csupán nyolc alkalommal figyelték meg Magyarországon, majd 2017-ben Balatonfüreden az egyik szálloda mélygarázsának mennyezetén találtak egy fészkelő párt, melynek három fiókája is kikelt. Ezt követően tizenkét előfordulását rögzítették Vas és Heves megyében, illetve több helyen az Alföldön.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...