fbpx
12.8 C
Kecskemét
2021. szeptember 24., péntek

FRISS HÍREK

Ritka madarakat figyeltek meg a Dél-Alföldön

Két vörhenyes fecskét (Cecropis daurica) figyeltek meg a Dél-Alföldön, a Baksi-pusztán – írja az MTI a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjára hivatkozva. A Dél-Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában előforduló fajt eddig egy 2017-es költőpárt leszámítva csupán húsz alkalommal észlelték Magyarországon.

Hasonló cikkünk:  MÚOSZ: Az nem felbujtás, ha egy újságíró kérdez

A két példányt Nagy Tamás ornitológus figyelte meg távcsövével az Ópusztaszer melletti Baksi-pusztán. A madarak az egyik tanyán költő füsti fecskék társaságában vadásztak egy darabig, majd elrepültek a környékről.

A vörhenyes fecske Európában a mediterrán térség költőmadara, de előfordul Dél-Ázsiában egészen Japánig, illetve Észak-Afrikában is.

Az európai állomány a telet Afrikában, az ázsiai Indiában tölti. A vörhenyes fecske nem ragaszkodik a lakott területekhez, mint a füstifecske, sík vidékeken helyenként azonban hidak alatt, épületekben is költ, általában barlangokban, sziklahasadékokban fészkel. Fészke hasonlít a molnárfecskééhez, de csőszerű bejárónyílása van.

Hasonló cikkünk:  Orbán: kötelező oltás nem lesz, kivéve az egészségügyi dolgozóknak - szokásos pénteki interjú

A 18 centiméter körüli madár mérete és megjelenése alapján hasonlít a füstifecskére, feltűnő rozsdás farokcsíkja viszont könnyen megkülönbözteti az itt költő rokonaitól. Más fecskefajokhoz hasonlóan a levegőben kapja el a  rovarokat.

A faj példányait 1999 és 2015 között csupán nyolc alkalommal figyelték meg Magyarországon, majd 2017-ben Balatonfüreden az egyik szálloda mélygarázsának mennyezetén találtak egy fészkelő párt, melynek három fiókája is kikelt. Ezt követően tizenkét előfordulását rögzítették Vas és Heves megyében, illetve több helyen az Alföldön.

Hasonló cikkünk:  Megelőzhető a hátfájás – Tippek ülőmunkát végzőknek

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...