fbpx
12.8 C
Kecskemét
2021. szeptember 23., csütörtök

FRISS HÍREK

Történelmi bírósági ítélet: az óriáscég, a Shell is felelős a klímaváltozásért

Először a történelemben egy bíróság kimondta, hogy egy óriáscég felelős az egyre veszélyesebb mértéket öltő éghajlatváltozásért. A hágai bíróság úgy döntött, hogy a Shell köteles 45 százalékkal csökkenteni CO2-kibocsátását a következő tíz évben – számol be a bíróság döntéséről a bloomberg.com és az MTVSZ.

A pert a Föld Barátai Hollandia (Milieudefensie) több mint 17 ezer felperessel és hat másik civil szervezettel közösen indította. A zöldek ettől az ítélettől azt remélik, hogy jelentős hatással lesz a Shell és más nagy szennyező tevékenységére globális szinten.

Hasonló cikkünk:  Európai polgári kezdeményezés: Ferenc pápa is támogatja a méhek védelmét

Ez hatalmas győzelem bolygónk és gyermekeink számára, óriási előrelépés egy mindenki számára élhetőbb jövő irányába. A bíróság nem hagyott helyet a kétségeknek: a Shell felelős az egyre veszélyesebb mértéket öltő éghajlatváltozásért és azonnal be kell fejezni e pusztító tevékenységet – hangsúlyozta Donald Pols, a Föld Barátai Hollandia igazgatója.

A bíróság és a Föld Barátai hálózat üzenete világos: akik eddig a legtöbb hasznot húzták bolygónk erőforrásainak kihasználásából és tönkretételéből azoknak is felelősséget kell vállalniuk. Nem lehet ez alól látszatintézkedésekkel, pár fa elültetésével, zöldrefestéssel kibújni – összegezte Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Föld Barátai hálózat magyar tagjának ügyvezető elnöke.

A hágai bíróság döntésének főbb pontjai

  • A Shellnek 2030 végéig 45%-kal csökkentenie kell kibocsátásait.
  • A Shell felelős az ügyfelei és beszállítói kibocsátásaiért is.
  • A Shell azonnal eleget kell, hogy tegyen a döntésnek, ugyanis a vállalat jelenlegi klímapolitikája nem megfelelő.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...