fbpx

FRISS HÍREK

Történelmi bírósági ítélet: az óriáscég, a Shell is felelős a klímaváltozásért

- Advertisement -

Először a történelemben egy bíróság kimondta, hogy egy óriáscég felelős az egyre veszélyesebb mértéket öltő éghajlatváltozásért. A hágai bíróság úgy döntött, hogy a Shell köteles 45 százalékkal csökkenteni CO2-kibocsátását a következő tíz évben – számol be a bíróság döntéséről a bloomberg.com és az MTVSZ.

A pert a Föld Barátai Hollandia (Milieudefensie) több mint 17 ezer felperessel és hat másik civil szervezettel közösen indította. A zöldek ettől az ítélettől azt remélik, hogy jelentős hatással lesz a Shell és más nagy szennyező tevékenységére globális szinten.

Ez hatalmas győzelem bolygónk és gyermekeink számára, óriási előrelépés egy mindenki számára élhetőbb jövő irányába. A bíróság nem hagyott helyet a kétségeknek: a Shell felelős az egyre veszélyesebb mértéket öltő éghajlatváltozásért és azonnal be kell fejezni e pusztító tevékenységet – hangsúlyozta Donald Pols, a Föld Barátai Hollandia igazgatója.

Hasonló cikkünk:  Ahol a napkeletnek tartó erős sodrú Duna hirtelen délnek kanyarodik, itt fekszik Kisoroszi

A bíróság és a Föld Barátai hálózat üzenete világos: akik eddig a legtöbb hasznot húzták bolygónk erőforrásainak kihasználásából és tönkretételéből azoknak is felelősséget kell vállalniuk. Nem lehet ez alól látszatintézkedésekkel, pár fa elültetésével, zöldrefestéssel kibújni – összegezte Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Föld Barátai hálózat magyar tagjának ügyvezető elnöke.

A hágai bíróság döntésének főbb pontjai

  • A Shellnek 2030 végéig 45%-kal csökkentenie kell kibocsátásait.
  • A Shell felelős az ügyfelei és beszállítói kibocsátásaiért is.
  • A Shell azonnal eleget kell, hogy tegyen a döntésnek, ugyanis a vállalat jelenlegi klímapolitikája nem megfelelő.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...