fbpx
22.2 C
Kecskemét
2022. augusztus 12., péntek

FRISS HÍREK

Átlátszó: Nincs elég pénz a kecskeméti fűtőműre

Kormányközeli vállalkozó adta a legjobb ajánlatot a kecskeméti biomassza fűtőmű közbeszerzésére, de a kiíró szerint ez is túl drága. A távközlési szektorban ismert metALCOM Zrt. 7,2 milliárdért vállalta volna az építkezést, egyelőre hiába: a tender eredménytelen lett. 

„Biomassza-tüzelésű fűtőmű tervezése, létesítése és a rendszerbe integrálása” – ezzel a felhívással írt ki közbeszerzést tavaly novemberben a Kecskeméti Termostar Kft.: egy 25 MW beépített teljesítményű biomassza tüzelésű fűtőművet építenének. A biomassza tüzelésű fűtőmű a Mindszenti körúton lenne. A kiírás szerint a „telephely jelenleg nem rendelkezik semmilyen közműellátottsággal (víz, csatorna, villamosenergia, gáz, távközlés, stb.), illetve nincs közúti kapcsolata.”

„7,6 milliárd forintból zöldül a kecskeméti távhő” – erről 2019 októberében beszélt Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője. A projektben új, faapríték tüzelésű fűtőművet terveztek a belvárosba. Ezt viszont gyorsan újragondolták, és kivitték a város szélére, az ipari területre. De mivel ott nincs mit távfűteni, a meleget vissza kellett hozni a városba, így nőtt 7,6 milliárdosra a beruházás, amelyhez a korábban pályázott 3,6 milliárdhoz további 4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott az állam.

A Kecskeméti Termostar Kft. tulajdonosa a helyi önkormányzat, valamint a Magyar Villamos Művek Zrt.-n keresztül a magyar állam. Vagyis az uniós támogatást áttételesen a magyar állam használhatja fel, és költheti el a közbeszerzés nyertesénél.

Hiába pályáztak

A projektre két közbeszerzést is kiírtak, a biomassza fűtőmű eredménye most lett meg. Eszerint az eljárás eredménytelen lett

„figyelemmel arra, hogy a rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel.”

Hasonló cikkünk:  Elkészült Kecskemét legújabb esőkertje

A dokumentum szerint a kivitelezésre hárman pályáztak: a metALCOM Zrt. bruttó 7,2 milliárd forintos, az EB Hungary Invest Kft. 7,44 milliárd forintos, míg a Tarinox Kft. 7,8 milliárdos ajánlattal.

Hasonló cikkünk:  Kecskemétet is érintheti a V0 vasútvonal

„A metALCOM Zrt. 1999 óta foglalkozik különféle távközlés technikával, így ez az üzletág cégünk egyik legmeghatározóbb területe akár vezetékes, akár vezeték nélküli távközlésről legyen szó” – írja honlapján a legkedvezőbb ajánlatot adó cég, amely nem ismeretlen kormányzati körökben.

Résztulajdonosa Bozó Zoltán, aki 2014-ben a Fidesz szentesi polgármesterjelöltje volt. A 444.hu írta meg, hogy Bozó távközlési cége leginkább arról ismert, hogy ők üzemeltetik a déli határon épített kerítést öt év alatt 6,5 milliárd forintért. És korábban nagyrészt ők építették a jelzőrendszerrel ellátott okoskerítést, sajtóhírek szerint 18 milliárdért. Bozó vállalkozása 2019-ben megvette a Budapest Honvédot is.

Az EB Hungary Invest Kft.-nek szintén nincs oka panaszra: idén már négy közebszerzést nyert több milliárd forint értékben, tavaly pedig haton indult sikerrel az Opten adatai alapján. Talán ennek is köszönhető, hogy a cég éves forgalma 2019-ről 2020-ra megduplázódott: 6 milliárdról 12,5 milliárd forintra nőtt.

Épp a napokban lett eredménye egyébként egy másik biomassza erőmű építésére kiírt tendernek is. Kaposváron 1,2 milliárd helyett nettó 4,1 milliárd forintért készülne el az új létesítmény, azonban a fedezet egyelőre nem látszik.

Atlatszo.hu / Segesvári Csaba

Kapcsolódó cikkünk

Egy valódi interjú a Termostar igazgatójával a tervezett fűtőműről

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...