fbpx

FRISS HÍREK

„Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.”

- Advertisement -

Unos-untalan azt halljuk, hogy az egészséges életmód és a környezetvédelem elengedhetetlenül fontos egészségünk megóvásának, életminőségünk javításának érdekében. Legtöbbször – elsősorban valamilyen hirtelen jelentkező betegség, vagy valami jól hangzó propaganda hatására nagy lelkesedéssel nekivágunk a „reform életmódnak”, ami aztán az esetek többségében pár hét, vagy nap elteltével szép lassan alábbhagy.

Pedig jól tudjuk azt is, hogy fejben dől el minden, és a meghozott döntéshez kellő akaraterő szükségeltetik. Mindez Fritschekné Kosik Erikának sikerült!

Erika Nagykőrösön él a férjével és 2 gyermekével. 23 éve tanít egykori iskolájában, a Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikumban. Okleveles vegyészként Szegeden végzett, és az egyetem után kezdett tanítani. Később középiskolai kémia tanári diplomát is szerzett. Kezdetben a környezetvédelemmel kapcsolatos tantárgyakat tanította, ma elsősorban élelmiszer analitika elméletet és laboratóriumi gyakorlatokat tart. Egész életében fontos szerepet játszott a környezetvédelem, így magánemberként is ennek megfelelően él.

Heti Hírek (HH): Hol találkozott először ezzel az új életmód programmal, és mi is ennek a lényege?

Fritschekné Kosik Erika (FKE): A másik terület, ami mindig is közel állt hozzám, az az egészséges életmód. Közel 10 éve találkoztam egy olyan termékkörrel, amely mindkét szempontnak megfelel. ENSZ nagydíjas termékek, amelyek használatával szűkebb és tágabb körben tudok tenni környezetemért. Ennek keretein belül ismertem meg 2020 januárjában azt az életmód programot, amely egy életminőség javító, egészségmegőrző program. A szervezet anyagcseréjét programozza át és a zsírt, illetve a zsigeri zsírt bontja le. Nincs jojó effektus, mert nem fogyókúra! A program időtartama 6 hét, ez idő alatt átlago-san 7-10 kg zsírtól lehet megszabadulni. A szervezet testösszetételét változtatja meg, a testzsír % és váz-izom % arányát. A zsigeri zsír értékének változása már akár két hét után mérhetővé válik. Ez egy wellness program, amely nem a megszorításokra épít, hanem valódi ételekre és sok nassolásra! Az egészség összetett dolog, és nyilván nem csak a megfelelő étrenden alapszik. Fontos a mikro és makro tápanyagok megfelelő minőségű és mennyiségű bevitele, de ugyanilyen fontos a mozgás, a pihenés is.

HH: Mennyiben változtatta meg ez az életmód az életét?

FKE: A program második hetében már sokkal energikusabbnak éreztem magam. Javult az alvás minősége, szebb lett a bőröm. Férjem éveken át küzdött a refluxszal, amely egyik napról a másikra megszűnt. Mivel a zsigeri zsír értéke csökken, így az általa okozott szív- és érrendszeri problémák is enyhülnek, így például a vérnyomás vagy a vércukorszint értéke.

HH: Használható-e mindez a mindennapi munkájával összefüggésben?

FKE: Természetesen! Alapvetően is szeretek emberekkel foglalkozni. Miután a családom és én teljesítettük a programot, bátran mertem ajánlani az ismerőseimnek és mentoráltam is őket a 6 hét alatt. Legnagyobb örömömre a 15 éves kamasz fiam is csatlakozott hozzánk teljesen önkéntesen, és 18 kg-ot fogyott. Hálás vagyok, hogy ilyen fiatalom megtanulhatta az egészséges életmód alapjait és például szolgálhatott kortásainak. Édesanyaként és pedagógusként példakép vagyok az életem minden területén. Úgy gondolom, akkor vagyok hiteles, ha nem csak beszélek valamiről, hanem én is végigcsinálom, megtapasztalom.

HH: Mit üzenne azoknak a valóban túlhajszolt és kevés idővel és anyagi forrásokkal rendelkező családoknak, akik a fentiek miatt nem tudnak/akarnak belevágni az „egészséges életmód projektbe”?

FKE: Nagyon egyszerű, alapvető szokásokra tanítja meg az embert, arra, hogy figyeljen jobban oda magára, az egészségére. Mindezt nagyon komfortosan, bárki életébe beépíthető módon teszi. Sokszor szembesültem a fent vázolt problémával, de mára már közel 100 emberrel közösen leküzdöttük. Ők nagyon hálásak a programnak, mert sokkal jobban érzik magukat a bőrükben azóta. Én mindenkinek azt, szoktam mondani, hogy mindenkiből csak egy van, és vigyázni kell magunkra, mert, ha mi nem figyelünk oda magunkra, akkor ki fog! Az elmúlt időszak bizonyította, hogy nem érdemes a „majd egyszer …”-re hivatkozni… Igenis érdemes belevágni, mert ahogy Arthur Schopenhauer mondta: „Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.” Az egészségprogramról tájékoztatást kaphat a Fritschekné Kosik Erikától a +36-20-922-9434-es telefonszámon, illetve a Facebook oldalára üzenetet írva.

K.Zs.B.T.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...