fbpx
9.9 C
Kecskemét
2023. április 1., szombat

FRISS HÍREK

Az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordul a közvagyon alapítványokba való kiszervezése miatt

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult a Jobbik, a Momentum, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló jogszabály megsemmisítését kérve.

A parlament fideszes többsége április végén szavazta meg, hogy ezermilliárdos közvagyont alapítványokba játsszanak át. Nemcsak a felsőoktatás egy jelentős részét, hanem számos más értékes vagyonelemet is a fideszes tagokkal feltöltött alapítványokra bíztak. Ennek jelentőségéről részletesen ebben a cikkben írt a 444.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerdán a pártok közös, online is követhető sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy összegyűlt az ehhez szükséges ötven képviselői aláírás, így a beadványt már postára is adta.

A jogszabály értelmében szinte a teljes magyar felsőoktatást alapítványokba szervezi a kormányoldal, és mintegy ezermilliárd forintnyi közvagyont felügyelnek majd a jövőben „a Fidesz pártkatonái”.

Szilágyi György, a Jobbik alelnöke szerint Magyarországon tizenegy éve „maffiakormány uralkodik” gazdasági érdekszövetségként. Hangsúlyozta: azt kérik az Ab-től, hogy segítsen az ellenzéknek megvédeni a megmaradt állami vagyont.

Hasonló cikkünk:  Az ellenzéki pártok másképp látják az előválasztás jövőjét

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: az érintett jogszabállyal az Orbán-kormány szintet lépett a közvagyon ellopásában, mert már egészében viszik az egyes vagyonelemeket, az egyetemeket, kastélyokat, ménesbirtokokat vagy részvényeket.

Hasonló cikkünk:  Több tényezőtől függ, mikor mehet tartósan 600 forint alá az üzemanyagár

Szakács László (MSZP) szerint „hűbérurak”, és nem kurátorok kerülnek az alapítványok élére. Nem modellváltás történik a felsőoktatásban, hanem fenntartóváltás, holott az állami egyetemek is lehetnének versenyképesek, és semmi nem garantálja, hogy az alapítványok majd azzá teszik az intézményeket.

Tordai Bence (Párbeszéd) azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök párhuzamos államot épít, amely kizárólag tőle függ majd. Tolvajnak nevezte a kormányoldalt, amely szerinte neoliberális politikát követ, holott egy évtizede az ellenkezőjét hirdeti.

Az alapítványokkal foglalkozott a Magyar Jeti egy korábbi adása is, érdemes azt is megnézni:

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...