fbpx
2.2 C
Kecskemét
2023. december 1., péntek

FRISS HÍREK

Egymilliónál is több magyar nyugdíjas kevesebb, mint havi 150 ezer forintból él

- Advertisement -

Négy hónapba telt, de az Mfor.hu végül válaszokat kapott a Magyar Államkincstártól a nyugdíjkifizetésekkel, illetve a a 13. havi nyugdíj februári első heti kifizetésével kapcsolatos kérdéseire. A lap feleveníti, hogy 2012 októberében 789 870 forint volt a legmagasabb havi nyugdíj. Manapság azonban ilyen konkrét adat nem érhető el, a statisztikából annyit lehet kihámozni, hogy pár idős ember kétmillió forintnál is többet kap havonta az államtól nyugdíj formájában. Vagyis 11 év alatt minimum 153 százalékkal emelkedtek a top nyugdíjak, ennek egyik oka az, hogy 2013-ban az Orbán-kormány eltörölte a nyugdíjplafont.

11 éve a saját jogú nyugdíj egy főre jutó havi összege 115,7 ezer forint volt, míg most 148 ezer forint. Az átlagnyugdíjak tehát 27,9 százalékkal emelkedtek a vizsgált időszakban, ami meghaladja az ebben az időszakban mért inflációt, de a lap szerint ebben közrejátszik, hogy a menet közben nyugdíjba vonulók a többieknél magasabb induló járandóságban részesültek. A nyugdíjak februári kifizetései alapján:

Hasonló cikkünk:  Tizenhárom év alatt ötszörösére nőtt a 70-74 évesek körében az állást vállalók száma

777 495 olyan nyugdíjas van, aki 100 ezer és 149 999 forint közötti összeget kap, a második legnépesebb csoportba pedig azok tartoznak, akiknek havi 50 ezer és 99 999 forint közötti összegből kell megélniük. A havi 150 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjban részesülőket összesítő adatsor 1,211 millió embert tartalmaz.

A lap szerint is visszaigazolja, hogy a nyugdíjak mediánja – tehát az az érték, aminél pont annyival kapnak többet, mint amennyien kevesebbet – alatta marad az átlagnyugdíjnak, és valahol 130-135 ezer forint körül lehet jelenleg.

A MÁK felhívta a lap figyelmét, hogy a legalacsonyabb nyugdíjak kategóriájába tartozók 66 százaléka külföldről is kap ellátást. Vagyis 13,3 ezer olyan honfitársunk van, aki kizárólag itthonról kap ellátást, és kénytelen havi 50 ezer forintból megélni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti középiskolák a TOP 100-ban

A HVG idén is kiadta a legjobb 100 magyarországi középiskola listáját. Három kecskeméti is belefért a TOP 100-ba.  Az összeállítás...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...