fbpx
6 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Ellenzéki előválasztás – Light verzió

- Advertisement -
A Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, az LMP – Magyarország Zöld Pártja, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd Magyarországért közös közleményben tudatta februárban:
„Újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés. A kormány- és korszakváltásra készülő hat ellenzéki párt elnöke februári tanácskozásán hitet tett amellett, hogy a tárgyalóasztal helyett a választók kezébe adják a döntést:kik legyenek a Fidesz kihívói a választókerületekben, és ki legyen Orbán Viktor kihívója miniszterelnök-jelöltként 2022-ben. Eszerint immár végérvényesen kijelenthető: mind a 106 választókörzetben előválasztáson dől el, kiket tartanak a választók alkalmasnak a Fidesz legyőzésére és méltónak a magyarok további képviseletére.”
Már ismerünk sok indulót, talán több körzetben ki is alakult a végleges lista. Van, ahol még alakulgat a névsor, van, ahol változott a korábbihoz képest. Bár jelenleg is úgy áll, hogy mind a 106 körzetben lesz ellenzéki előválasztás,

de vajon mennyire lesz ez széles körű?

Úgy tűnik, hogy a hat ellenzéki párt a legtöbb helyen két-három indulót állít. Vagyis nem minden pártnak lesz mindenhol jelöltje, hanem egy másik párt jelöltjét támogatja. Kecskeméten is így áll jelenleg. A mostani állapot szerint az 1-es körzetben Bíró Barna (Momentum), Lejer Zoltán (Jobbik) és Szőkéné Kopping Rita (DK) hármas közül választhat az ellenzéki szavazó. A 2-esben pedig a pillanatnyi felállás szerint Bodrozsán Alexandra (Momentum) és Király József (MSZP-Párbeszéd) párharc lesz. Látható, hogy csupán a Momentum jelölt mindkét körzetben, az LMP-nek pedig nincs is saját jelöltje. A DK, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd pedig csak egy körzetben állít saját jelöltet Kecskeméten. Így várják másik pártok támogatását, illetve cserébe viszont is támogatnak.

Nem állítom, hogy ezzel veszélybe került volna az előválasztás. Mert az akkor is az, ha két jelölt közül lehet majd választani akár mindegyik körzetben. De vajon a társadalmi akaratot ugyanúgy lefedi egy két-három szereplős előválasztás, mint egy öt-hat szereplős?

Ez így egy light verzió csupán

A februári közös nyilatkozatban utólag minimum furcsán mutat az a mondat, amely szerint nem tárgyalóasztaloknál dőlnek el a jelöltek, hanem a választók dönthetnek majd, kik legyenek a Fidesz ellenzéki kihívói. Csakhogy a visszalépések, kölcsönös támogatások egészen biztosan tárgyalóasztaloknál dőltek el, legyen az egy éttermi asztal akár. Általában olyan indokkal, hogy az eleve esélyes jelöltet célszerű patronálni. De honnan tudhatja egyetlen ellenzéki párt is, hogy a lakosság nem-e éppen az ő kihúzott jelöltjét tartaná nyerő embernek? Ha ki sem teszi a kirakatba az árut, úgy azt nem lehet tetőtől talpig megvizsgálni, ízlelgetni. Megvásárolni pedig végképp nem tudja az érdeklődő. Arról nem is beszélve, hogy a legutóbbi hivatalos erőfelmérés óta eltelt már egy jelentősebb idő, azóta könnyen átrendeződhettek az erőviszonyok a körzeteket illetően.

Hasonló cikkünk:  Király József: Erősnek érzem magam ahhoz, hogy megnyerjem a választást

Véleményem szerint az előválasztás jó eszköz lehet az egyetlen ellenzéki jelölt kiválasztására, azonban azt gondolom, hogy ez a voksolás úgy lenne a lakosság számára a legjobb, ha felsorokazna a rajtvonalhoz minden körzetben minden aláíró párt.

Ugyanakkor értem is az ellenzéki pártokat

Persze legyünk reálisak. Talán az összefogás legkisebb pártjai nem is tudnának eleve mind a 106 körzetben jelöltet állítani. Ha igen, akkor is ott a következő kérdés: van-e pénz a kampányra? A plakátokra? A szórólapokra? A Facebook hirdetésekre? És van-e emberi erőforrás arra, hogy egy tisztességes, hatásos kampányt, 100%-os erőbedobással, nem bénaságot mutatva, végig tudjanak csinálni minden körzetben? És akkor az infrastruktúráról nem is ejtettünk szót (irodák, telefonok, fénymásolók…). Szóval sokat lehet spórolni pénzben és emberi erőben, ha egy olyan körzetben, ahol korábbi választások alapján esélye sincs több pártnak sem, ezek el sem indulnak. Elfogadható érv is lehet mindez, tekintve hogy az ellenzéki pártok az őket érintő költségvetési megszorítások miatt nincsenek eleresztve (nem is mindegyik parlamenti párt), és minden fillérre szükség van a valódi választás kampányára.

Talán kijelenthető, hogy az ellenzéki pártoknak se pénze, se elég embere nincs arra, hogy mindegyikük saját jelöltet állítson, és annak a kampányát tisztességesen és profi módon csinálják. Így a lehetőségekhez mérten igyekeznek a legtöbbet kihozni az előválasztásból.

Nem azzal van bajom tehát, ha ez ellenzék pártjai magukhoz igazított kampányba kezdenek, tekintettel a fentiekre. Azzal már inkább bajom van, hogy ezt megelőzően a nyilatkozatokban a nép kezébe adták a döntést. Ekkor kellett volna inkább visszafogottabb kijelentéseket tenni. A végső jelöltről persze a nép dönt majd, ha maradunk ennél a kifejezésnél. Sok helyen kettő közül. És ez a nem mindegy. Ráadásul ha csak egyetlen körzetben is felmerül, hogy egyetlen favorit van és mindenkinek érdemes őt támogatni, már nem is lesz minden körzetben előválsztás. De erre nyilván figyelnek, különben az egész korábbi nyilatkozat válna már nem is minimum furcsává.

De még így is, hogy egy light verziót sikerült összehozni az előválasztásból, nem kevés dolga van az ellenzéknek. Be kell tudnia bizonyítani, hogy alkalmas a kormányzásra. Ha itt hibáznak, és egy adok-kapok lesz az előválasztási kampányból, akkor az innováció visszájára sülhet el. Tehát fel kell kötnie a gatyát az ellenzéknek, hogy saját pénzén és kampányával ne azt bizonyítsa végül, hogy mennyire nagy különbségek és egyet nem értések vannak a pártok között. Vagyis úgy kell legyőzni a másikat, hogy közben az ellenfelet nem szabad megsebezni. Hogy átviszik-e a lécet, vagy leverik, nemsokára kiderül. Már egy év sincs hátra.

Gunity Gábor főszerkesztő

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...