fbpx

FRISS HÍREK

Félresikerült megoldások

- Advertisement -

Egy-egy nagyobb esőzés után víz alá kerül jó néhány utca a városban, vannak olyan területek, ahol csak gumicsizmában lehet közlekedni. Láthatólag a vízelvezetés több helyen nem megoldott, egy kiadós eső után ,,úszik” a központon a buszmegálló, de a Bajza utca is hasonló képet mutat. Talán a klímaváltozás számlájára írható, hogy az utóbbi időben sokkal több a csapadék és, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű eső esik. Ezt a hirtelen lezúduló vizet a csatornarendszer nem tudja elnyelni.

Tavaly ősszel indult a városban a csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztése, mely többféle építési, felújítási munkát foglal magába. Erre a projektre szükség van, de sajnos a semmi sem lehet tökéleteselve most is működik.

Tompa utca

Néhány utcában esővíz elvezető folyókát építettek, aminek az ott lakók nem minden esetben örülnek maradéktalanul. Sőt! A Tompa utcábanis elkészült ez az építmény, ami betonból van és olyan, mint egy mini árok. A gond az, hogy az utca magasabban fekvő oldalára került, így esőzéskor – bár valamennyi vizet ugyan elvezet – a csapadék nagy része átzúdul a túloldalra, a lentebb fekvő házak elé, illetve van, akinek az udvarába is befolyik. Ez a beton vízelvezető végig fut az utca egyik oldalán, így akinek autója van, annak minden ki- és beálláskor át kell ugratni rajta. Célszerűbb lett volna olyan vízelvezető alkalmazása melynek a tetején rács van, azon egyszerűbb lenne áthajtani. A hab a tortán, hogy az utca Nádor utcai végére keresztbe is fektettek csatornát, ami közel 15 centi mély. Ezt a csodát nevezhetjük negatív vagy homorú fekvőrendőrnek is, hisz vízelvezetésre nem jó, a forgalmat viszont lassítja. Az autók erős koppanással jutnak túl rajta, a kerékpáros meg, ha nem vigyáz még a nyelvét is elharaphatja, akkorát zökken. Erről a keresztcsatornáról múlt heti lapszámunkban olvashattak, Kökény Gábor települési képviselő tette szóvá.

A Tompa utca lakói és az arra közlekedők nem lettek boldogabbak ettől a fejlesztéstől, ez inkább bosszúságot okoz számukra. A múlt hét elején újra megjelentek a munkások és felbontották a betont a keresztben álló folyóka mögött. Az ott lakók remélik, hogy megszüntetik a bukkanót az utca végén és újra akadálytalanul közlekedhetnek majd. Továbbra is gond, hogy az eső fittyet hány az új vízelvezetőre és ahelyett, hogy abban lefolyna, megáll az utca alacsonyabb részein. Ezzel lenne még dolga az illetékeseknek, jegyezte meg az egyik utcabeli lakos.

Hasonló probléma máshol is adódik, például a Rák utcában is sikerült a vízelvezetőt akadályként megépíteni a garázsok elé. A tulajdonosok ott sem hálásak az ötletgazdának, azt szeretnék, ha felszednék a vízelvezetőt és visszaállítanák az eredeti állapotot.

Több utcát fel lehetne sorolni, ahol az ésszerűséget mellőzve a vízelnyelőt az utca legmagasabb pontjára tették. Amikor jó néhány éve a Kölcsey utcában fektették le a négyzet alakú rácsos vízelnyelőket, az egyik lakó szólt a munkavezetőnek, hogy nem a magas részre, hanem az attól 2-3 méterre lévő alacsonyabb részre kellene tenni a lefolyót, mert ott áll meg a víz. Azt a választ kapta: ők is látják, hogy ott lenne a helye, de nekik a tervrajzon megjelölt ponttól nem szabad eltérniük. Javasolta a lakónak, hogy menjen be a polgármesteri hivatalba, és ott jelezze az észrevételét.

Nem tudom, hogyan készülnek a tervek, sejteni lehet, hogy a tervezők térképről dolgoznak, a helyszíni viszonyokkal nincsenek minden esetben tisztában. Ha járnának az adott utcákban, talán ésszerűbb tervek és megoldások születnének. A kivitelező a tervek szerint elvégzi a munkát, majd azt valaki átveszi. Érdekes, hogy neki sem tűnnek fel ezek az anomáliák…

Sirató utca

És még egy bukkanós eset. A Sirató utca aszfaltozása is megtörtént még 2015-ben. Az utca elején azonban meghagytak néhány méternyi bazaltköves részt. Az egyik teleülési képviselő akkor azt mondta, ez a múlt egy darabjának megőrzése, ugyanis régen a bazaltköves rész arra szolgált, hogy a kocsikról lerázza a sarat, mielőtt azok kihajtanának a Kossuth Lajos útra. A múltidézés mellett sajátságos megoldás született, mert az aszfaltozott és a bazaltút találkozásánál lévő szintkülönbséget egy magas betonszegély beépítésével küszöbölték ki. Ezen a szegélyen sem könnyű átjutni akár autóval, akár biciklivel jár arra valaki. Ezt akkor szóvá is tették az utcabeliek, de ez ügyben nem történt semmi, így kénytelenek voltak elfogadni a bukkanót az utca végén.

Mára a bazaltút hepehupás lett, több helyen megsüllyedt, törmelékkel töltötték fel a szegély mögött keletkezett lyukakat. Látványnyak sem szép, és még bosszúságot is okoz.

Visszatérve a Tompa utcára, ott van remény arra, hogy a félresikerült vízelvezetőt megszüntetik az utca végén, ugyanakkor az ott lakók várják a megoldást arra, hogy a vizet ténylegesen elvezessék a házak elől.

Balla Kriszta

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...