fbpx
2 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Hír- és véleményfigyelő – avagy ami a „közszolgálatból” kimaradt

- Advertisement -

„Szabad Hongkong út, Dalai Láma út – átnevezik a Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampuszát övező utakat” – tudósított június 1-jén a telex.hu.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere kezdeményezte több közterület átnevezését a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának tervezett helyszínén. Szerdán Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen jelentette be és avatta fel a Dalai Láma út, az Ujgur Mártírok útja, a Szabad Hong-kong út és a Hszie Si-kuang püspök út utcatábláit.

Baranyi Krisztina a Facebook-oldalán ismertette az akció célját, és egy Fudan-ellenes petíciót is útjára indított. „A tervezett kínai egyetem környezetében szép új neveket adtunk a közterületeknek. Mert el akarjuk mondani, mi a véleményünk arról, hogy 450 milliárd forintnyi közpénzből a Fidesz-kormány egyetemet akar építeni Budapesten a Kínai Népköztársaságnak. Június 4-től ti is elmondhatjátok erről a véleményeteket a négy NEM-es konzultáción Budapest 20 pontján személyesen és az aHang online felületén is.” – írta a IX. kerület polgármestere.

„Több mint hét hónap után szombaton újra tömegtüntetés kezdődött Budapesten, amely a járvány utáni első, nagyszabásúnak ígérkező demonstrációnak számít. A tüntetést Jámbor András, a Mérce híroldal egykori főszerkesztője, a Szikra Mozgalom színeiben induló ferencvárosi előválasztási jelölt hirdette meg.” – írja a Magyar Hang.

A tiltakozó megmozdulást a kormánynak a Diák-várost ellehetetlenítő és a sanghaji Fudan Egyetem budapesti kampuszát támogató döntései ellenében tartották. A Diákvárosban az eredeti tervek szerint 12 ezer kollégiumi férőhely és 5800 bérlakás valósult volna meg, ehelyett tervezi megépíteni a kormány magyar pénzből, illetve mintegy 500 milliárd forin-tos kínai hitelből a kommunista Kína egyetemét.

Az eseményre rácsatlakozott szinte a teljes ellenzék. A tüntetésen felszólalt Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, Bereczki Áron, a Hallgatói Szakszervezettől, Gede Márton és Őze Sándor aktivisták lakhatási szervezetek nevében, maga Jámbor András és Karácsony Gergely főpolgármester.

Az eredményeket Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester, miniszterelnökjelölt a következőképpen foglalta össze Facebook oldalán: „Ismét bebizonyosodott: a közösség ereje meghátrálásra kényszeríti még Európa legerőszakosabb, legcinikusabb, legönzőbb kormányát is. Az első győzelem tehát megvan, nem egyik, vagy másik politikus győzelme, hanem a közösség erejének győzelme, a tiétek. Folytatása következik…

Pár következtetés Gulyás miniszter némileg zavaros tartalmú meghátrálása után:

1. Bármennyire szeretné, nem a kormány kegyén múlik a népszavazás, valójában tök mindegy tehát, hogy a kormány támogat-e egy népszavazást Fudan-ügyben, vagy sem. Népszavazás lesz. És nem akkor, amikor a kormány kegyeskedik megengedni, hanem amikor mi úgy akarjuk.

2. „Ha a beruházás feltételei ismertek” – mondja Gulyás miniszter. Hagyjuk ezt az unalomig ismert sunnyogást. Hiszen a Fudan-beruházás feltételei akkor lesznek ismertek, ha a kormány végre hajlandó nyilvánosságra hozni azokat. Pont ezt kezdeményeztem hetekkel ezelőtt. Szóval, hajrá, tegyenek ki mindent az asztalra, a kínai hitelfelvételről szóló tárgyalások részleteivel kezdjék.

Van viszont egy beruházás, aminek minden feltétele ismert, hiszen megállapodtunk róla: ez a Diákváros. Ezt kell megépíteni, nem mást. És pont.

Szóval, akkor indulhat is a népszavazás a Diákvárosról, el is kezdem erről az egyeztetéseket már a héten.

A Diákváros és a Fudan ügye nem lehet csak budapesti helyi ügy. Hiszen a kínai kommunista egyetemre a kormány több mint 500 milliárd forint adósságot akar a nyakunkba sózni, ez minden egyes magyarnak a zsebébe vág, hiszen ezt az adósságot a gyerekeinknek, sőt az unokáinknak is fizetniük kell. A Diákváros ráadásul elsősorban a vidéki magyar fiataloknak jelent majd megfizethető lakhatást, szóval szombaton a budapesti tüntetés a vidéki fiatalok esélyeiről, boldogulásáról szólt elsősorban. Ezért a népszavazás országos is lehet, szólnia kell a kínai adósságfelvételről és a vidéki fiatalok esélyeiről. Mi a kínai adósság ellen és a vidéki fiatalok lakhatása mellett állunk ki.

4. Tudomásul veszem, ha a kínai követség sajtószóvivője a belügyeikbe való beavatkozásnak veszi, ha olyan szavakat használok, mint „demokrácia”, „jogállam”, „emberi jogok”. De mivel én ezekben hiszek, ezeket fogom használni ezután is. Az persze érthető, ha Kína a saját politikai-gazdasági befolyásának növelése érdekében cselekszik, az az elfogadhatatlan, ha a magyar kormány Magyarország érdekei helyett szintén a kínai politikai-gazdasági befolyásszerzést szolgálja ki. Ezért mondtam: mi nem a kínai emberek ellen tüntettünk, hanem Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen.

Ma tehát megkezdem az egyeztetést a miniszterelnök-jelöltekkel a kínai vezetésnek írandó levélről. Ismét hivatalosan kezdeményezem a kormánynál, hogy hozzanak nyilvánosságra minden tárgyalási anyagot, ami eddig a kínai adósság és a kínai kommunista egyetem ügyében keletkezett. És elkezdem az egyeztetéseket a népszavazás kiírásának feltételeiről is.

A közösségünk az első győzelmet elérte a kormány meghátrálásával, Magyarország akkor nyer, ha olyan kormánya lesz, amely nem árusítja ki az ország szuverenitását, amely a 99 százalék érdekét szolgálja, és nem az 1 százaléknyi kiváltságos kevesek magánérdekeit., ahol a hatalom embereinél fontosabb az emberek hatalma. Szóval, folyt. köv…”

Fotók: Facebook/Karácsony Gergely

K.Zs.B.T.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...