fbpx
14.5 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Hír- és véleményfigyelő – avagy ami a „közszolgálatból” kimaradt

- Advertisement -

„TISZTELT VÁLASZTÓ! Magyarország legfontosabb emberéhez fordulunk, hogy a véleményét kérjük hazánk jövőjével kapcsolatban: Önhöz. Önhöz, mert hisszük, hogy a következő kormány sikere attól függ, hogy milyen változást ér el az Ön életében és mindennapjaiban, milyen választ ad az Ön mindennapi kihívásaira és nehézségeire. Ez a dokumentum arról szól, hogy hogyan lesz Magyarország olyan hely, amely Önről szól.” – írják közös nyilatkozatuk bevezetőjében az előválasztáson együttműködő ellenzéki pártok a kozosalap.hu oldalon.

A programról szóló hatpárti egyeztetés hónapokig tartott azért, hogy minden mondata olyan legyen, amelyben mindegyik párt egyetért; amelyben mindannyiuk értékei, szempontjai ér vényesülnek. A pártok hangsúlyozzák, hogy ez nem egy kész választási- vagy kormányprogram, mert úgy gondolják – véleményem szerint nagyon helyesen – , hogy annak megalkotása nem lehet a pártok belső ügye.

„Ez most olyan, mintha vizsgáznánk, és Ön, mint magyar választó fog minket elbírálni. Minden kiegészítést, hozzászólást köszönettel fogadunk, mert az eltökéltségünk nemcsak a választás napjáig tart, hanem a következő választási ciklus végéig: olyan program megvalósításához kérjük a felhatalmazását – majd utána a folyamatos együttműködést, civil megfigyelést és ellenőrzést –, amely valóban mindannyiunk programja. Számítunk a segítségére!” – írják a program képviselői.

Az ellenzéki közös program 9 elemből áll, melynek első két pontjából ismertetünk részleteket.

1. SZABAD MAGYARORSZÁG

– A korrupció felszámolása: Magyarország közéletét meg kell tisztítani az elmúlt évtizedben kiépült rendszerszintű korrupciótól. Véget kell vetni az oligarchák gátlástalan vagyonszerzésének, és meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy a NER korrupciós cselekményeinek elkövetői a független igazságszolgáltatás előtt feleljenek a tetteikért. Ennek érdekében vissza kell állítani az ügyészség és a bíróságok függetlenségét, létre kell hozni a korrupció elleni főügyészséget, és csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez. Szükséges egy széles körű csomag elfogadása a kormányzati közpénzfel-használás és a pártfinanszírozási rendszer átláthatóvá tételére.

– Alkotmányozás: A NER – visszaélve a parlamenti többségével – egypárti alkotmányt (alaptörvényt) hozott létre. Felszámolta a jogállamiságot, a fékek és ellensúlyok rendszerét, szakított a köztársasági hagyományokkal és a demokratikus hatalomgyakorlással, ezért közjogi tekintetben az ország előtt alkotmányozási feladat áll. A közhatalom alkotmányos gyakorlásának kereteit kell felépíteni, melyben a három alkotmányos alapelvnek: a jogállamiságnak, a demokratikus hatalomgyakorlásnak és a hatalommegosztásra épülő államszer vezetnek együtt kell ér vényesülnie. Az államnak szigorúan a jogszabályokhoz kötve kell működnie. A demokratikus hatalomgyakorlás alapja a népszuverenitás, a hatalommegosztásra épülő államszervezet pedig a fékek és ellensúlyok klasszikus rendszerét jelenti, a korlátlan hatalom megakadályozására.

– Média és sajtószabadság: Tiszta és egyszerű, átlátható és önszabályozó rendszert kell felállítani, ahol egyértelműen és jogszabály adta keretek között különül el egymástól az állami és a magán média. Az előbbi ellátja a pártatlan és sokszínű köztájékoztatás megvalósításához szükséges feladatokat; az utóbbi pedig átlátható tulajdonosi szerkezetben, a tisztességes piaci verseny és a médiaetika normáit betartva működik. A médiatör vénynek a sajtószabadságot kell védenie, a mindenkori hatalom túlkapásaival, továbbá a hír- és vélemény-monopóliumok létrehozására törekvő piaci szereplőkkel szemben. Újjá kell építeni a hatósági intézményrendszert. Elvárás a hatósági rendszer apparátusának, elsősorban vezetői tisztségviselőinek újraválasztása során, hogy a vezető testületek összetétele politikailag és szakmailag is kiegyensúlyozott legyen. A hatósági és a finanszírozással kapcsolatos jogköröket szét kell választani. Vissza kell adni a regionális médiumok szerepét és elveszett presztízsét. Ismét életre kell kelteni függetlenségüket, kiegyensúlyozottságukat, és garantálni kell, hogy ne kerülhessenek politikai befolyás alá. Az álhírek, „fake news”-ok mára politikai, titkosszolgálati fegyverré váltak. Az oktatásban külön súlyt kell szentelni az álhíreknek, az adathalászatnak és a többi digitális veszélynek, hogy a gyermekek már nagyon fiatalon megtanulják, hogyan ismerjék fel ezeket.

– Önkormányzatok: Vissza kell állítani a települési önkormányzatok valódi önállóságát. A lehető legalacsonyabb szinten, a helyi társadalom bevonásával kell megszervezni a közszolgáltatásokat, és meghozni a mindennapi életet meghatározó közhatalmi döntéseket. Az új Alkotmánynak a helyi önkormányzáshoz való jogot kitüntetett alapjogként kell szabályoznia, az önkormányzatok függetlenségét erős intézményi garanciákkal körülbástyázva. Az alkotmányi és törvényi szabályozás kialakítása során a helyi önkormányzatok számára nemcsak a feladat- és hatásköreik védelmét kell garantálni, hanem a pénzügyi önállóságukat is. A központi adókból származó bevételek egy részét az önkormányzatok működésére kell átirányítani.

2. EGÉSZSÉGES MAGYARORSZÁG

– Egészségügy: El kell érni, hogy a magyar lakosság a születéskor várható átlagos élettartam és az egészségben eltöltött évek tekintetében két parlamenti ciklus alatt hozza be a 4-4 éves lemaradásunkat az európai uniós átlaghoz képest. Hiszünk abban, hogy a szűrővizsgálatokkal sok százezer magyar ember életéhez adhatunk egészségben eltöltött éveket. Államilag finanszírozott szűrőprogramok segítségével (hátrányos helyzetű csoportok esetén mobil és távdiagnosztikai eszközök használatával) kell elérni, hogy a leggyakoribb halálokok (a daganatos, szív-, ér-, légző- és emésztőrendszeri megbetegedések) kockázatát csökkentsük. A szűrővizsgálatokon való részvételt pozitív ösztönzőkkel (például szabadnappal, a társadalombiztosítási járulék egy részének visszatérítésével) kell honorálni. Vissza kell állítani a sporttevékenységek egészségpénztári elszámolási lehetőségét. Vissza kell állítani a munkáltató által fizetett kiegészítő egészségbiztosítás adó- és járulékkedvezményeit, valamint adómentessé kell tenni a vállalati szűrővizsgálatokat. Az egészségtudatos életmód érdekében már az óvodai és iskolai tantervekbe is be kell illeszteni a betegség megelőzés ismereteit, és támogatni kell a munkahelyi egészségfejlesztési programokat. Újra önálló egészségügyi minisztériumot kell létrehozni.

– Sport: A sport és a testmozgás öröme mindenki számára elérhető kell, hogy legyen, így mindenki életminőségét javíthatja és kifejtheti a társadalom- és közösségépítő, valamint nemzetegyesítő hatását, földrajzi és gazdasági helyzettől, politikai orientációtól függetlenül képes összekovácsolni egyéneket, hozzájárulva a kisközösségek építéséhez és a társadalmi kohézióhoz is. El kell érni, hogy tudatosuljon az emberekben a sport prevenciós és egészségfejlesztő szerepe, emelkedjen a szabadidős sporttevékenységekben való részvételi hajlandóság. A közpénzből megvalósuló sportcélú beruházások elsősorban a helyi lakosság számára nyújtsanak megfizethető áron elérhető sportolási lehetőséget: mindenki találjon közösségi sportterületet az otthonától sétatávolságban. A sport szemléletformáló és közösségépítő szerepén keresztül fel kell hívni a lakosság figyelmét a környezeti fenntarthatóságra, és népszerűsíteni kell a környezetbarát közlekedést. Politikus nem lehet sportvezetői szerepkörben a jövőben. Az irányításnak a sport valamennyi területén szakmai kézben kell lennie.

A program ismertetését következő lapszámunkban folytatjuk.
K.Zs.B.T.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...