fbpx
6.1 C
Kecskemét
2023. március 28., kedd

FRISS HÍREK

Jobbik Palkovicshoz: felelősségre vonják-e a volt kecskeméti kancellárt, Finta Zitát?

Ander Balázs, Jobbikos országgyűlési képviselő parlamenti írásbeli kérdésében arra várja a választ Palkovics László minisztertől, hogy felelősségre vonják-e a kecskeméti egyetem volt kancellárját, Finta Zitát, miután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által néhány hete közzé tett jelentés szerint rendezetlen volt a vagyongazdálkodás a Neumann János Egyetemen.

Az ÁSZ a vizsgálata során azt állapította meg, hogy:

„ A Neumann János Egyetem vagyongazdálkodása a 2017-2019. közötti időszakban, valamint a 2020. évben a fenntartóváltás időpontjáig nem volt átlátható és elszámoltatható. A kecskeméti egyetem vezetése nem biztosította a közfeladat ellátását szolgáló nemzeti vagyon megőrzését és védelmét, így annak védelme érdekében indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése.”

A kecskeméti egyetemen a 2017-2019-es időszakban Finta Zita volt a kancellár, aki a polgármesteri hivatal gazdálkodási osztályát vezette előtte nyolc évig. Bár 2019 őszén újra megerősítette őt a kancellári székben Orbán Viktor miniszterelnök, pár hónappal később, 2019 végén lemondott, majd nem töltötte be senki a kancellári pozíciót.

Lesz-e felelősségre vonás?

„Ha már sárba taposták az egyetemi autonómiát és politikai megszállás alá vonták a felsőoktatás világát is, akkor legalább törekedhetnének a gondos gazda szerepének eljátszására.” – kezdi az írásbeli választ igénylő kérdését Ander.

Hasonló cikkünk:  Ellenzék: Az egyetemi híd után lehetne venni pár vödör fényvisszaverő festéket

A politikus itt felsorolja az ÁSZ jelentés fontosabb megállapításait, többek között: „Neumann János Egyetemen a kancellári rendszer bevezetése sem biztosította a nemzeti vagyon védelmét”, a teljesítményelv nem érvényesült, vagy „a fenntartóváltás időpontjában nem volt biztosított a számviteli nyilvántartásaiban szereplő vagyonelemek szabályszerű kimutatása”.

Hasonló cikkünk:  Április elsején lesz a Hülye Járás Napja Kecskeméten

Az ellenzéki képviselő azt kérdezi Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős minisztertől, hogy:

„Vajon lesz-e felelősségre vonás az elképesztő mulasztás miatt?

Miként kívánják elérni, hogy a modellváltás áldozatául esett egyetemeken – a legtágabb értelemben véve is – biztosított legyen a nemzeti vagyon védelme, s azok ne váljanak a politikai hűbérbirtokosok vadászterületévé?”

Lejer Zoltán: megtesszük a megfelelő jogi lépéseket

Írásban értük utol Lejer Zoltán kecskeméti Jobbikos önkormányzati képviselőt, aki szerint az ÁSZ jelentést követően Palkovics László miniszter nem is tehetne mást, mint a felelősségre vonás kezdeményézését. Ha Palkovics miniszter nem lép, akkor megtesszük a megfelelő jogi lépéseket, mert nem maradhatnak kivizsgálatlanul a kecskeméti egyetemen történtek – válaszolta Lejer.

Ander Balázs kérdésére Palkovics Lászlónak írásban kell majd válaszolnia, amint a miniszter a válaszát közzéteszi, portálunk közölni fogja.

Kapcsolódó cikk:

Kellemetlen vizsgálati eredményt közölt az ÁSZ a Neumann egyetemről

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...