fbpx
3.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Környezetünk védelme

- Advertisement -

Elhasználódott közhelynek tűnik talán a Környezetvédelem Világnapján felemlegetni a kérdés fontosságát, de a felelősséggel gondolkodók tudják, megkerülhetetlen és halaszthatatlan cselekvést igényel, helyi, országos, és globális szinten egyaránt.

Környezetünk tisztasága nem csak „esztétikailag” fontos, hanem társadalmi- és gazdasági alapkérdés! Társadalmi szempontból elengedhetetlen az egészségvédelem, gazdasági szempontból a „tiszta” termelés megteremtése, a környezetet terhelő káros anyagok kibocsátásának csökkentése, valamint idővel a megszüntetése. Tudjuk, hogy a jelenlegi állapot fenntartása környezeti katasztrófával fenyeget és olyan visszafordíthatatlan károsodás következik be, ami végérvényesen felboríthatja földünk élővilágának egyensúlyát. Éppen ezért a fejlett országok nagy jelentőséget tanúsítanak a környezet- és természetvédelemnek, és komoly intézményrendszert, alakítottak ki a változások érdekében. Ezzel szemben mi a helyzet idehaza?

Azt kell mondanunk, hogy messze a jelentősége alatt kezeli a jelenlegi kormány környezetünk védelmét, azaz a jövőnket! Először is nincs kifejezetten hivatali szervezete a környezetvédelemnek, hanem a kormányhivatalokba betagozódva egy osztály felel a területileg illetékes természet- és környezetvédelmi feladatokért. Ma Magyarországon nincs minisztériuma a környezetvédelemnek! Sok más miniszter van, környezetvédelmi nincs! Ezzel összefüggésben a legfontosabb környezetvédelmi kérdésekben teljes a diszharmonikus irányítás. Nézzünk néhány példát! A kormány kommunikációjában alig lehet környezetvédelmi tárgyú intézkedést találni. A létrehozott hulladékradar weboldal nem, vagy alig működik! Amikor tavaly ősszel létrejött az új hulladékkezelési szervezet, volt néhány felvillanás az illegális szemétlerakók megszüntetéséről, de azóta semmi. Támogatni és ösztönözni kellene a lakosságot a hivatalos hulladéklerakók, építési törmelék lerakásának használatára. Ne a határba borítsák le törmeléket. Szerepelhetne a szemetelés ellen hirdetés a kormány által igénybe vett óriás plakátokon is, nemcsak propagandahirdetések.

Nincs a műanyag csomagoló anyagok kibocsátásának csökkentésére irányuló intézkedés. Tavaly ugyan készült ezzel kapcsolatban egy törvénytervezet, de a „zacskó” lobbi betelefonált és visszavonták. Korszerűtlen és környezetszennyező a palackozott italok csomagolása, többnyire pet palack és fémdoboz! Ha a pet palackok összegyűjtéséért fizetnének – mint mondjuk Németországban –, sokkal kevesebb landolna például az erdőkben.

Energiatermelésünk is korszerűtlen! Míg az EU országai a nukleáris energia kivezetését végzik, itthon a kormány Paks 2-ben gondolkozik még, annak összes problémájával együtt, figyelmen kívül hagyva azt is, hogy a blokk nem üzembiztos, az építés helye földrengésveszélyes, illetve a Duna alacsony vízállása a hűtést veszélyezteti. A Mátrai hőerőmű is korszerűtlen, előbb-utóbb be kell majd zárni. Egyre nagyobb jelentősége kell, hogy legyen a zöld energia termelésnek, napelem parkok építése önmagában kevés, és így érthetetlen a kormány elutasítása a szélerőművek létesítésével kapcsolatban.

Talán a legégetőbb problémákat villantottam most fel, amit 2022-től az új kormánynak kezelni kell! Velünk, értünk a jövőnkért…

Kökény Gábor
DK 12. Vk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...