fbpx
24.2 C
Kecskemét
2021. szeptember 16., csütörtök

FRISS HÍREK

NOTESZ – Állami légikalózkodás Fehéroroszország-módra

A világ közvéleménye szinte szóhoz sem tud jutni annak a gépeltérítésnek kapcsán, amelyet Fehéroroszország állami gépeltérítésként hajtott végre. Múlt hét vasárnapján a Ryanair Athén-Vilnius járatát kényszerítették földre Lukasenka fehérorosz elnök parancsára.

A fehérorosz légtérbe érve, fehérorosz ügynökök botrányt keltettek, és azt követelték, hogy azonnal szálljanak le, mert tudomásuk szerint a repülőgépen bomba van, melyet a Hamasz arab terrorszervezet telepített oda. A polgári repülőgépet a fehérorosz légierő MÍG-29-es gépe kísérte egészen a földre szállásig, a minszki repülőtérig. Ekkor a gép utasait leszállították a gépről, és a gépen utazó Roman Rotaszevics huszonhat éves újságírót azonnal letartóztatták, a barátnőjével együtt, azok a fehérorosz ügynökök, akik már vissza sem szálltak a gépre. Ezzel bebizonyosodott, hogy az egykori szovhoz-elnökből államelnökké avanzsált Lukasenka az utolsó fehérorosz diktátor Európában, már odáig vetemedett, hogy államilag levezényelt gépeltérítést hajtat végre annak érdekében, hogy azt a huszonhat éves ellenzéki újságírót elfoghassa. Utóbb tv-interjúra is kényszerítették az újságírót, akin a sminkelés ellenére is látszott, hogy korábban megkínozhatták, fojtogatták, és bár letartóztatásakor félt a halálbüntetéstől, most önként beismerte „bűneit”.

Szomorú történet ez, és az is lehet, hogy az újságírót kivégzik, mert Fehéroroszországban még nincs eltörölve a halálbüntetés, de lehet, hogy „csak” másfél évtizedes börtönbüntetést kap.

Az is nyilvánvaló, hogy a fehérorosz elnök teljesen elvesztette realitásérzékét, hiszen szembe megy a világ közvéleményével, amely szankcionálni fogja az esetet. Az ellentmondás az egész történetben az, hogy ezzel a világ közvéleménye Lukasenka fehérorosz elnököt Vlagyimir Putyin orosz elnök karjaiba hajtja, hiszen Putyin már korábban kifejtette abbéli álláspontját, hogy Fehéroroszországnak csatlakoznia kellene Oroszországhoz államszövetség címén.

Nagyjából mindenki tudja azt, hogy az orosz elnök, Putyin más formában, de vissza akarja állítani a néhai Szovjetuniót, orosz hegemóniát hirdetve. A fehérorosz elnöknek ez az államszövetség a végnapjait jelentené, hiszen Fehéroroszország jelenlegi egyedüli támogatója, Oroszország területi egységébe olvadna bele.

A fehérorosz elnök, Lukasenka még odáig vetemedett a gépeltérítés alatt, hogy személyesen olvasta be a Hamasz palesztin szélsőséges csoporttól származó állítólagos fenyegetést: „Ha nem teljesítik követeléseinket, akkor a bomba fel fog robbanni a géppel együtt Vilnius fölött.”

Vilnius egyébként már Litvániában van, ahol Szvjatlana Cihanouszkaja a fehérorosz ellenzék női vezetője önkéntes emigrációban él. A légitársaságok bojkottot hirdettek Fehéroroszország vonatkozásában a példátlan állami gépeltérítés miatt. Sajnos a fehérorosz elnök, aki ellen korábban komoly tüntetések zajlottak amiatt, hogy választási csalással, nyolcvan százalékkal nyert. Rendőri brutalitással verték szét ezeket a tüntetéseket, amely komoly visszhangot váltott ki a világban is. Úgy tűnik, Lukasenka, fehérorosz elnök az orosz medve karjaiban sem fogja megtalálni lelki békéjét. Rövidesen mi is megtudhatjuk azt, hogy mi fog történni Fehéroroszországgal.

ábrahám

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...