fbpx
12.9 C
Kecskemét
2024. április 23., kedd

FRISS HÍREK

Tele a Kiskunság rózsaszín seregélyekkel

- Advertisement -

Nagy számban vannak most hazánkban vonuló pásztormadarak. A Kiskunságban Tiszaalpáron, Bugacpusztaházán, Apajon és Bába-széken figyelték meg csapataikat az elmúlt napokban, de szinte az egész Alföldön jelen vannak. Kelet-Európa és Ázsia mérsékelt övi sztyeppéin fészkelő madarak évről évre megjelennek nálunk májusban, a tavaszi vonulásuk során.

A seregélyek rokonságába tartozó, de azoknál színesebb pásztormadarak kisebb-nagyobb csapatai május vége felé szoktak nálunk megjelenni, és június elejére rendszerint el is tűnnek. Hol többen, hol kevesebben érkeznek, ilyen szempontból meglehetősen kiszámíthatatlanok. Vannak évek, amikor inváziószerűen lepik el Közép-Európát, és az is előfordul, hogy évekig nem jelennek meg. Pontos okát nem tudni ennek a hektikusságnak, így a madárbarátok minden évben némi izgalommal várhatják, vajon mire lehet tőlük számítani?

Hasonló cikkünk:  Utánpótlás férfi kéziválogatott találkozót rendeztek Lakiteleken

Idén mindenesetre tömegesnek mondható a jelenlétük. Időnként még fészkelnek is nálunk, legutóbb 1994-95-ben a Hortobágyon volt erre példa. Költőterületük Kelet-Európa és Ázsia mérsékelt övi sztyeppéi és félsivatagos területei. A telet Dél-Ázsiában, a Közel-Keleten vagy Észak-Afrika partvonalán töltik, tavaszi hazatérésük során érintik Közép-Európát.

Nevüket arról kapták, hogy a legelő nyájakat, csordákat előszeretettel követik, és a környezetükben található rovarokat szedegetik. Kedvelik a sáskákat és más egyenesszárnyúakat, de szívesen táplálkoznak a gyümölcsösökben is.

Azt egyelőre még nem tudhatjuk, idén fészkelni is fognak-e hazánkban, vagy júniusban olyan hirtelen, ahogy jöttek, ismét eltűnnek.

berek.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...