fbpx
16.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

A Pegasus-ügy margójára: Ilyen egy lehallgatás kormányzati szinten

- Advertisement -

Napok óta a Pegasus-botrány az egyik legmeghatározóbb téma a magyar közéletben, de egész Európában, sőt a világon is felkapták a fejüket arra, ami kiderült. Egészen pontosan az, hogy egy izraeli cég kémprogramját, amelyet a cég állítása szerint csak kormányoknak adhatnak el az izraeli kormányzat egyetértésével, Magyarországon is bevetették, és az eddig nyilvánosságra került személyek a kormány kritikusainak, politikai ellenfeleinek tudhatók be. Hazánkban akkor jelent meg a Pegasus, miután Magyarország és Izrael között magas szintű találkozó történt – áll a Telex videójában. Az ellenzék ezért egyértelműen arról beszél, hogy az Orbán-kormány lehallgatási botrányáról van szó. Márki-Zay Péter ellenzéki előválasztási miniszterelnök-jelölt egyenesen arról beszélt, hogy Orbán Viktor Watergate-ügyéről van szó. A kormány viszont lesöpri magáról az ügyet, mondván, hogy ez is csak egy összehangolt támadás az ország ellen.

De mi is a Watergate-ügy?

1972 nyarán a Washington Post arról cikkezett, hogy betörtek a Watergate irodaház egyik irodájába, amit történetesen éppen a Demokrata Párt elnöke használt. A cél az volt, hogy a politikai rivális telefonjába lehallgató készüléket helyezzenek el. A regnáló elnök ekkor a republikánus Richard Nixon volt, és éppen zajlott az újraválasztási kampánya. Rövid időn belül kiderült, hogy a szálak a Fehér Házig vezetnek. Sőt, végül olyan hangfelvételek is előkerültek, amelyek egyértelműen bizonyították Nixon elnök érintettségét, és azt, hogy az ügyet el akarta tussoltatni azzal, hogy az FBI nyomozását leállíttatta. Bár mindennek ellenére (a választás idején nem minden részlet látott még napvilágot) Nixont újraválasztották, de amikor elérte őt az ügy, lemondott az elnöki székről 1974-ben.

Azóta, ha valamilyen botrányról van szó, a Watergate szó második szótagját (gate) hozzákötik ehhez. Így ismertük meg Dunagate néven a rendszárváltás idején kirobbant magyar lehallgatási botrányt. Erről így ír a Szabadeurópa.

A rendszerváltás utáni első lehallgatási botrány az 1990 január elején kirobbant Dunagate volt. Ekkor az SZDSZ és a Fidesz politikusai azt jelentették be, hogy az állambiztonság alkotmányellenesen gyűjt adatokat ellenzéki politikusokról, valamint törvénytelenül semmisít meg iratokat. A pártok állították, hogy a Belügyminisztérium Állambiztonsági Szolgálata még a köztársaság 1989. október 23-i kikiáltása után is folytatta az ellenzéki szervezetek megfigyelését. Később az is kiderült, hogy botrány kirobbanása után is folytatódott bizonyítékul szolgáló iratok megsemmisítése. A botrány hatásárára lemondott az akkori belügyminiszter, Horváth István és helyettese, Pallagi Ferenc is.

Nézze meg filmeken!

Ha ennél bővebben kíváncsi, hogy mi is volt a világ talán leginkább elhíresült lehallgatási botránya, és még szórakozni is akar közben, akkor ajánlunk három filmet, ami ezekkel foglalkozik. Az első négy évvel a botrány kirobbanása után jelent meg. Ez volt Az elnök emberei. Robert Redforddal és Dustin Hoffmannal. Azt a két újságírót játsszák benne (Bob Woodward és Carl Bernstein), akik kirobbantották az ügyet a Washington Postban. Egy Mélytorok fantázianevű informátoruktól tudták meg, mi is történik a háttérben. A szálakat az ő segítségével tudták felgöngyölíteni.

Hasonló cikkünk:  A stratégiai értékesítési képzések ereje – A kulcs az értékesítési teljesítmény növeléséhez

Egy újabb film ugyanerről a Mélytorok: A Watergate-sztori. A 2017-es mozi annyiban más és újabb, hogy itt már pontosan tudjuk, ki volt az informátor. 2005-ben állt a nyilvánosság elé Mark Felt, hogy közölje, ő volt a Mélytorok, neki köszönhető, hogy az ügy részletei nyilvánosságra kerültek. Akkoriban az FBI harmadik embere volt, noha éppen vezethette is volna a szervezetet John Edgar Hoover igazgató halála után. De egy külsős ember jött az FBI élére, aki igyekezett a Fehér Ház nyomására eltussolni az ügyet és leállítani a nyomozást. Mark Felt zsörtölődéséről szól a film, arról, hogy véleménye szerint ami történt, az totálisan ellenkező azzal, amit az FBI-nak képviselni kell. Végül úgy oldja meg a helyzetet (amikor látja, hogy az FBI nem fogja), hogy kitálal a fentebb nevezett újságíróknak. Akik egyébként megfogadták, hogy a Mélytorok halála után fedik csak fel, kitől tudták meg a részleteket. Erre azonban nem volt szükség, miután tehát halála előtt három évvel megtetette ezt a főszereplő, akit Liam Neeson alakít.

A Mélytorok egyébként nem más, mint egy 1972-es (tehát a történések idején megjelent) pornófilm címe, eredetileg: Deep Throat. Ez szó szerint mély torkot jelent, azonban itt és most nem részleteznénk, mit is jelent ez egy pornófilmben. Ezt az elnevezést egyébként úgy akasztották rá az informátorra, és nyilvánvalóan azért, mert úgy hitték, hogy jó mély lehet az a torok, amelyben ilyen méretű információmennyiség elfér.

A harmadik film a Frost/Nixon. David Frost legendás riporter interjút kért évekkel Richard Nixon lemondása után. A volt elnök stábja a visszatérés lehetőségét látta ebben, tekintve, hogy a kérdező személye garancia arra, hogy tízmilliók követik majd a beszélgetéseket (így is lett, máig a legnézetteb politikai interjúként tartják számon). Nixon belement az interjú sorozatba, és ez Frostnak 600 ezer dollárjába került. Tizenkét napon át forgattak, és még az utolsó előttin is úgy gondolta maga a riporter stábja is, hogy Nixon fölényben van, és ahogy zajlik az interjú, valóban könnyen visszatérhet a politikába. Ám az utolsó beszélgetésben megtört a volt elnök, Frost zseniálisan kihozta belőle azt a mondatot, ami végérvényesen pályafutása végét jelentette Nixonnak.  Amikor a Watergate-ügyről kérdezte őt Frost, Nixon feldühödve kiejtett a száján egy olyan mondatot, ahonnan már nem volt visszaút. Nem akarunk spoilerezni.

Három film, három nyári este. Ezt ajánljuk otthoni mozinak a következő napokra.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...