fbpx
6 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

A végzős diákok legfeljebb 20, de inkább 10 százaléka választja csak a vendéglátást

- Advertisement -

A pandémia miatti lezárások alatt még azoknak a kiváló szakácsoknak a harminc-negyven százaléka is elhagyta a pályát, akik konyhafőnökként, vagy vezető szakácsként tevékenykedtek – mondja Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.

A vírus előtt, ha kevés is volt a tehetséges és jó szakács, de így vagy úgy, legalább a létszám megvolt – meséli Asztalos. Most az a helyzet, hogy sok vendéglátós, akik átmentek az építőiparba, logisztikába, kereskedelembe, ugyan visszajönnének, de nagy a bizonytalanság, a negyedik hullám miatt, nem merik otthagyni a biztos bevételt.

A tévében egymást érő főzőshow-k, séfversenyek nem a valóságot mutatják meg

A tévés séfversenyek valóban növelik a szakácsképzésre jelentkezők számát, mondja Asztalos, am amikor a fiatalok az első gyakorlati napon szembesülnek azzal, hogy galuskát kell szaggatniuk, ki kell takarítani a húsos hűtőt stb. gyorsan el is száll a lelkesedés.

Hasonló cikkünk:  Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán - a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

Mekkora a lemorzsolódás?

Az alapján, amit a szakoktatóktól hallok, monjda a Konyhafőnökök Egyesületének elnöke,  ki merem jelenteni, hogy a végzős diákok legfeljebb húsz, de inkább tíz százaléka választja csak a vendéglátást.

Az étteremtulajdonosok már most munkaerőhiányra panaszkodnak, innen öt, onnan nyolc ember hiányzik, pedig a vendéglátás most csak félgőzzel működik, sok még a bezárt hotel, étterem.

Tele van vele a média, hogy az egekbe szökött a szakácsok fizetése. Ez sem elég jó érv a pályakezdőknek?

Egy kezdő, ha nyolc órára van bejelentve, százötvenezer forintot vihet haza. Persze a valóságban nem ennyit, hanem naponta tizenhat órát fog teljesíteni, ezért kap naponta tizennyolc-húszezer forintot. Jó pénz, de ha megnézzük, hogy hány órát húz le érte a konyhában, már nem is tűnik soknak.

A teljes interjú a novekedes.hu portálon olvasható el.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...