fbpx

FRISS HÍREK

Agent Green: az IKEA érintetlen romániai erdőkből termeli ki illegálisan a fát

- Advertisement -

Az Agent Green román civil szervezet azzal vádolja az IKEA vállalatot, hogy több erdészeti és környezetvédelmi törvényt is megszegnek Romániában. A környezetvédelmi szervezet nemrég publikált egy oknyomozó jelentést, amelyben az IKEA tulajdonában levő öregerdőkben okozott pusztításról beszélnek. Az IKEA körülbelül 50.000 hektár nagyságú erdővel rendelkezik Romániában, és egyben a legnagyobb erdő magántulajdonos az országban, ami nagy társadalmi felelősséggel jár – írja a szervezet.

Az Agent Green beszámol, hogy két éven keresztül követte a vállalat által birtokolt érintetlen erdőkben történő kitermeléseket, amik rendkívül káros hatással vannak a helyi élővilágra, hiszen ezek védett területek, amelyeknek a fajfennmaradás szempontjából kiemelt jelentőségük van.

„Egy előző vizsgálatunkban megmutattuk, hogyan lesz IKEA-bútor a román öregerdőkből kivágott fákból: egy helyi vállalat vágta ki őket, a szászsebesi Kronospan gyárban készítettek belőle deszkát, és az Ecolor nevű kolozsvári cégnél állították össze. Most megmutatjuk azt is, hogy az IKEA saját maga által birtokolt erdeiben sem jobb a helyzet” – mondja George Păun, a szervezet elnöke.

Az IKEA zöld homlokzata mögött

A közzétett jelentést Bécsben is bemutatták, ahol az IKEA éppen új üzletet nyitott, amit környezetbarát jellegével hirdetett. A nagy, moduláris épület az első belvárosi bútorüzletág Ausztriában, és célja, hogy zöld képet közvetítsen vele. De a környezetvédő aktivisták a nyitónapot arra használták fel, hogy a zöld homlokzat mögé nézzenek, és megmutassák, honnan szerezte be az IKEA a fáját – adja hírül az osztrák fm4.

Tiltakozók Bécs belvárosában / Fotó: Agent Green facebook oldal

Az Agent Green, az Extinction Rebellion și Lieferkettengesetz szervezetek közösen tiltakoztak a cég átláthatatlansága és destruktív tevékenysége ellen, egy óriásmolinót is kifeszítettek, amelyen ez volt olvasható:

„IKEA, ÁLLÍTSD LE A ROMÁNIAI ÖREGERDŐKBEN VALÓ MÉSZÁRLÁST!”

„Az illegális forrásból származó fa több esetben is dokumentálva volt Szibériából, Ukrajnából és Romániából.” – mondta el Veronica Bohrn Mena, a Lieferkettengesetz szervezet szóvivője, aki szerint:

Hasonló cikkünk:  A vadvilág nemzetközi napja is figyelmeztet a drámai helyzetekre

olyan törvényekre van szükség, amelyeknek köszönhetően minden terméken megjelenik az eredet, és amelyek alapján felelősségre vonhatók az igazgatók és az igazgatótanácsok tagjai, ha a környezet vagy az emberek sérelmére követnek el cselekedeteket.

A gyenge állami szabályokkal könnyen visszaélnek 

Az összegyűjtött bizonyítékok alapján az Agent Green arra a következtetésre jutott, hogy az IKEA olyan erdészeti tevékenységet folytat, amely károsítják a környezetet, a közösségeket és a védett természeti területeket. A visszaélések egy részét az EU által kijelölt Natura 2000 területeken vagy azok közelében követték el, amelyeket az EU irányelvei szerint védeni kell.

Ez a helyzet például a Nagybánya melletti Valea Neagră erdővel is, amelyet a Vrancea megyei Târâtu falu és a Natura 2000 védett terület közvetlen szomszédságában irtottak ki, és ahol azóta földcsuszamlások pusztítanak. Ráadásul a fakivágásokat erdőgazdálkodási engedély és környezeti hatásvizsgálat nélkül végezték.

A fakivágásokat erdőgazdálkodási engedély és környezeti hatásvizsgálat nélkül végezték / Fotó: képkivágás az Agent Green jelentéséből

Az Agent Green elemezte az IKEA Buzău megyei Penteleu Natura 2000 terület erdőgazdálkodási gyakorlatát is, ahol a 120–180 év közötti életkorú fákat vágják ki, ami lényegében az érintetlen és öregerdőket károsítja.

Az Agent Green felszólította a céget, hogy valósítsák meg az általuk ígért fenntarthatóságot, és ne a profitot, hanem a biodiverzitást és a fajmegőrzést helyezzék előtérbe. Ugyanakkor felszólították a hatóságokat, hogy akadályozzák meg, hogy a hasonló gyakorlatok megtörténhessenek – írja a Transindex.ro.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...