fbpx

FRISS HÍREK

Fideszes politikusok szervezetei nyertek zömében a civil programon

- Advertisement -

Közvetlenül fideszes politikusok irányítása alatt áll azoknak a szervezeteknek több mint a fele, akik a legnagyobb összegű támogatást nyerték el a Norvég Alap helyére állított magyar állami alapból. A Városi Civil Alap legnagyobb, egyenként 15 milliós támogatásainak további nyertesei között elvétve találni olyat, amelyik ne kötődne közvetve vagy közvetlenül kormánypárti politikusokhoz vagy Fidesz-közeli üzleti körökhöz.

A Városi Civil Alapot a magyar kormány nem sokkal azelőtt hozta létre, hogy lejárt volna a Norvég Alap támogatási ciklusa, amivel Magyarország végleg elesett a nemzetközi felajánlástól. A Norvég Alappal 2014-ben az akkor Lázár János vezette miniszterelnökség azáltal robbantotta ki a vitát, hogy az állami tulajdonú Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte volna át a civil szervezeteknek járó 4 milliárd forint szétosztásának jogát. A Norvég Alap ezzel szemben ragaszkodott saját jelöltjükhöz, az Ökotárs Alapítványhoz. A két fél éveken át nem tudott megegyezni a civil alap kezeléséről – írja az Átlátszó.

A támogatási időszak végül 2021-ben lejárt, és idén nyáron a magyar kormány elismerte, hogy gyakorlatilag lemond a Norvég Alap támogatásáról. Nemcsak a 4 milliárdos civil alapról, hanem további 73 milliárd forintról, amit a kormány oszthatott volna szét.

Elfogultságra hivatkoztak

Az elvesztett (bár a magyar kormány szerint Norvégia tartozásaként definiált) 4 milliárdos összeg helyére azonban idén májusban egy új programot hirdetett meg a magyar fél. A szintén 4 milliárdos Városi Civil Alapot a Bethlen Gábor Alap osztja szét helyi civil szervezetek között.

Az eredmények áttekintése előtt érdemes felidézni, hogy az Ökotárs Alapítványt korábban épp azért bírálták a kormány politikusai, mert szerintük politikai-ideológiai alapon, túlságosan elfogultan ítélték oda a támogatásokat. Elmondásuk szerint a „Soros György által támogatott Ökotárs Alapítvány” nagyrészt liberális és kormánykritikus szervezeteket priorizált, és konzervatív egyesületeknek esélye sem volt a pályázatokon.

Nézzük tehát, hogy ezzel szemben az Orbán-kormány által kinevezett szervezet milyen támogatási politikát folytatott.

A Bethlen Alapítvány holnapjára július végén felkerült a támogatott civil szervezetek teljes listája, amin mintegy 700 csoport szerepel. Az alábbiakban a maximálisan elnyerhető, 15 millió forint támogatást élvező szervezetek listáját tekintjük át. Ezt az összeget 81 szervezet nyerte el a Városi Civil Alap legelső pályázatán.

Hasonló cikkünk:  A magyar betétek csaknem 12%-ka külföldi bankokban van

Az alábbi táblázatban sárgával jelöltük azokat az egyesületeket és alapítványokat, amelyek közvetlenül köthetők a kormánypártokhoz. Ide tartoznak olyan szervezetek, amelyeknek a vezetői között a civil szervezeteket nyilvántartó birosag.hu adatai alapján Fidesz-KDNP-s politikusokat (mostani vagy korábbi polgármestereket, közgyűlési és országgyűlési képviselőket, alapszervezeti vezetőket) találunk, vagy a közelmúltban alapították őket fideszes politikusok. A zölddel jelölt szervezetek olyanok, amelyek nem közvetlenül köthetők kormánypárti politikusokhoz: ezek vezetői például olyan vállalkozók, akik jelentős közpénz-összegeket nyertek el fideszes ökormányzatoktól. Azokat a szervezeteket is zölddel jelöltük, amelyeket politikusok munkatársai vezetnek, vagy maga a szervezet kampányolt a Fidesz mellett.

Civil egyesület vagy Fidesz-alapszervezet?

A lehetséges legnagyobb támogatást kapott 81 szervezet között csak 26 olyat találtunk, akinél nem mutatható ki egyértelműen kormánypárti politikai kötődés. Ez alig több a vizsgált szervezetek harmadánál. 12 szervezet került a „közvetett” kategóriába, 42-nél pedig közvetlen a kapcsolat.

Vagyis a Városi Civil Alapból a legnagyobb támogatást elnyert civil szervezetek több, mint fele valójában Fidesz-KDNP-s politikusok, vagy kormánypárti színekben indult jelöltek szervezete.

Ezek között található például a Dabas Fejlődéséért Integrálódók Egyesülete (DAFI) nevű szervezet, amelynek elnökeként a birosag.hu a város fideszes polgármesterét, Kőszegi Zoltánt tünteti fel. A szervezet régóta aktív a helyi politikában, Kőszegi már 1998-ban, első polgármesterré választásakor is a DAFI színeiben indult. Mára a szervezet erősen „integrálódott” a Fideszbe: a legutóbbi választásokon a kormánypárti képviselők nagy része DAFI-Fidesz közös jelöltként indult, sőt, mostanra a Facebookon a dabasi Fidesz-alapszervezet is Fidesz Dabas-DAFI néven található meg.

A támogatott szervezetek között felbukkan két, Németh Szilárdhoz köthető alapítvány is: ezek egyike a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány, amelynek 2017-ben az államtitkár volt az egyik alapítója. A Birkózó Akadémia jelenlegi kurátora Süle László Csaba, aki egyben a Csepel Sport Club Alapítványnak is a képviselője. A Csepel Sport Klub, amelyben kuratóriumi tag Ughy Attila, a XVIII. kerület korábbi polgármestere is, szintén 15 milliót nyert a Civil Alaptól.

További feltárt érdekességek az Átlátszón!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...