fbpx

FRISS HÍREK

Negyedik hullám: Magyarországon és az egész régióban romlik a járványhelyzet

- Advertisement -

– Az oltottak észrevétlenül kaphatják el és adhatják tovább a vírust, így a valós helyzet rosszabb is lehet, mint amilyennek látszik.
– A delta variáns úgy terjed, mint a bárányhimlő, komolyan veszélyeztetve az oltatlanokat, félig oltottakat és a Sinopharmmal oltott idősek egy részét.
– Maszkviseléssel, az oltási program felpörgetésével lehetne hatékonyabban megelőzni a bajt

– foglalja össze röviden a járványhelyzet aktuális állapotát a 444.hu. Ezenfelül a korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban fejfájást, torokfájást, orrfolyást, tüsszögést, hőemelkedést, bágyadtságot és levertséget okoz. Továbbá a láz is gyakori tünet – írja a koronavirus.gov.hu.

„Minden jel arra mutat, hogy gyorsan ideér a negyedik hullám” – mondta hétfőn a szlovén közegészségügyi intézet igazgatója. Az adatok alapján most rosszabb a fertőzéshelyzet az országban, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A térségben mindenhol romlanak a számok

A szerb tisztifőorvos szerint már meg is érkezett a negyedik hullám, és korlátozásokra lesz szükség. Az elmúlt héten majdnem 80 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma a megelőző héthez képest, ami a legmagasabb érték Európában.

Ha ezt, vagyis a növekedési faktort nézzük, csupa közép- és kelet-európai országot találunk az élmezőnyben, Németország az egyetlen kivétel. Magyarország 35 százalékkal a kilencedik helyen áll, ami alátámasztja, hogy lassan, de tendenciaszerűen romlik a helyzet.

Ausztriában az elmúlt egy hétben naponta átlagosan négyszer annyi fertőzöttet azonosítottak, mint tavaly augusztus közepén. Bulgáriában, Horvátországban, Romániában és Szlovákiában is látványos a növekedés.

A vakcinák egyfelől növelik az egyéni védettséget, másfelől részben kozmetikázzák is az összképet. Az oltott emberek többnyire enyhe tünetekkel esnek át a betegségen, amiről csak széles körű teszteléssel szerezhetnénk tudomást, ennek híján aligha szerepelnek a statisztikában.

Hasonló cikkünk:  Király József a közös polgármesterjelöltje a Szövetségnek, a DK-nak, az LMP-nek és az MSZP-nek

Ráadásul a térségben nem túl magas az átoltottság. Az uniós országokban átlagosan a teljes lakosság 62 százaléka kapta meg legalább az első adagot, ehhez képest Ausztria 60, Magyarország 59, Szlovénia 46, Szlovákia 43, Szerbia 42, Horvátország 41, Románia 27, Bulgária 16 százaléknál jár. Több nyugat-európai ország a 70 százalékot is meghaladja.

Magyarországon az idős korosztályok 75-85 százalékát oltották be, de közel 600 ezer 60 évnél idősebb ember Sinopharm-oltást kapott. Számos bizonyíték mutatja, hogy a kínai vakcina sokszor nem működik megfelelően ebben a korosztályban. A különböző, nem reprezentatív mérések mind arra jutottak, hogy az esetek negyedében nem indul be az antitesttermelés.

Kutatások szerint ugyanis egy adag Pfizer vagy AstraZeneca nem túl hatékony a delta variánssal szemben, így biztosan lesznek, akik bár mindent megtettek, védettség nélkül szembesülnek a negyedik hullámmal – írja a 444.hu.

A deltát bárki könnyen továbbadhatja

Az Egyesült Államokban ugyanannyi vírust mutattak ki a fertőzött oltottak torkában és orrában, mint az oltatlanokéban. Ezért a korábbiakkal ellentétben már az oltottaknak is azt ajánlják, zárt térben viseljenek maszkot. Az oltottak akár tünetmentesen is szórhatják a delta variánst, ami az amerikai járványügyi központ szerint olyan sebességgel terjed, mint a bárányhimlő.

Gyakoribb maszkviseléssel és az oltási program gyorsításával tompítható lenne a járvány terjedése. Magyarországon most szinte semmilyen korlátozás nincs érvényben, védettségi igazolványt már csak zenés-táncos rendezvényeknél és sporteseményeknél kérnek.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...