fbpx
4.5 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Závecz-IDEA: Jakab viszi a kistelepüléseket, Karácsony és Dobrev fej-fej mellett Budapesten

- Advertisement -

A Závecz Research június 21. és június 30. között személyes, 1200 fős közvélemény-kutatást végzett az ellenzéki előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságáról.

A kutatás lebonyolítását a Závecz Research önállóan szervezte, az IDEA Intézet az elkészített vizsgálatok adatainak elemzését végezte el, olvasható kettőjük hétfői közleményében.

Mint írták, a közölt adatok továbbra is az ellenzéki pártok szavazóira, illetve az úgynevezett aktív bizonytalanokra vonatkoznak. Az aktív bizonytalanok azok, akik jelenleg nem rendelkeznek pártpreferenciával, de biztosan vagy valószínűleg részt kívánnak venni az országgyűlési választáson. Az elemzés során használt legfontosabb kérdés így hangzott:

Melyik jelöltre szavazna egy előválasztáson, ha a következő jelöltek közül választhatna?

A kutatás szerint az ellenzéki szavazótáboron belüli törésvonalak meglétére utal, ha az állandó lakhely szerinti település típusa alapján vizsgáljuk az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatottságát. Jakab Péter legfontosabb hátországa ugyanis a nagyvárosokon kívüli Magyarország, azaz a kisvárosok és a községben élő ellenzékiek és aktív bizonytalanok.

A kisvárosokban 35, a községekben 34 százalékot kapna, szemben Dobrev Klára 22 és 28, illetve Karácsony Gergely 21 és 18 százalékával. Ahogyan azonban növekszik a települések mérete, egyre csökken Jakab, és egyre erősödik Dobrev és Karácsony támogatottsága.

Hasonló cikkünk:  Király József: Erősnek érzem magam ahhoz, hogy megnyerjem a választást

A Závecz-IDEA felmérés szerint a megyeszékhelyeken Dobrev 27, Karácsony 26 százalékos, Jakab pedig 23 százalékot kapna. A fővárosban ugyanakkor Jakab helyzete majdnem annyira kedvezőtlen (13 százalék), mint Karácsonyé a községekben. Budapesten ugyanis a szavazók mintegy harmada (32 százalék) Dobrev Klárát, ugyanennyi Karácsony Gergelyt támogatja.

A közvélemény-kutatás eredményei alapján a hat miniszterelnök-jelölt mögött eltérő életkori csoportok állnak.

Jakab Péter a 40 év alattiak körében messze a legtámogatottabb (36 százalék). Szokatlan, hogy a középkorúak (40–59 évesek) körében teljesen kiegyenlített Dobrev, Jakab és Karácsony támogatottsága (26-26 százalék).

Míg a gazdaságilag aktív ellenzékiek és aktív bizonytalan szavazók között Jakab Péter 30 százalékos támogatottsággal vezet, addig a nyugdíjasok körében már csak 19 százalékot kapna. Ebben a rétegben ugyanis – összhangban az életkori csoportban látottakkal – egyértelmű Karácsony előnye (39 százalék), a második helyezett Dobrev Klárával (30 százalék) szemben.

Bár az egyéb inaktívak között Jakab előnye a második helyezett Dobrevvel szemben kimagasló (+17 százalék), ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet, hogy ez egy szűk, alacsony részvételi szándékkal rendelkező társadalmi réteg. A versenyt nem ők, hanem az aktív és a nyugdíjas szavazók fogják eldönteni, zárják a közleményt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...