fbpx
17.1 C
Kecskemét
2023. szeptember 22., péntek

FRISS HÍREK

Európai polgári kezdeményezés: Ferenc pápa is támogatja a méhek védelmét

Utolsó hónapjába fordult a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés. Egymillió aláírásra van szükség, most 750 ezer aláírásnál jár az akció, amit Ferenc pápa is támogat, aki jövő szerdán a Vatikánban fogadja a kampány képviselőit.

Miért a polgári kezdeményezés?

  • A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, kezdve a legveszélyesebbekkel és használatának 80%-os csökkentése 2030-ig, és teljes beszüntetésük 2035-re.
  • A természetes ökoszisztémák helyreállítása a mezőgazdasági térségekben, hogy a mezőgazdasági termelés a biológiai sokféleség helyreállításának eszközévé váljon.
  • A mezőgazdaság megreformálása a kis méretű, diverzifikált és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezésével, továbbá független, mezőgazdasági termelőknek szóló képzések és kutatási tevékenységek lehetővé tételével a növényvédőszer- és GMO-mentes gazdálkodás témájában.

A kezdeményezés érvényességének két feltétele van: legalább hét országból összegyűjteni az adott EU-tagállamra vonatkozó, lakosságarányos aláírást, emellett pedig összesen egymillió aláírás is szükséges uniós szinten. Az előbbi feltétel már hónapokkal ezelőtt teljesült, már 8 országban – köztük Magyarországon – elérték a kvótát, uniós szinten pedig jelenleg közel 750 ezer aláírás gyűlt össze online és papíron, írja az MTVSZ.

Hasonló cikkünk:  Vajon túlél-e a tölgyfa a Dózsa György úton?

Aki támogatná a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezést az IDE kattintva online is megteheti.  

Hasonló cikkünk:  Ragasztós csapdából szabadítottak ki egy ritka denevért a Nemzeti Park munkatársai

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...