fbpx
9.8 C
Kecskemét
2024. április 24., szerda

FRISS HÍREK

Tanulási nehézséggel küzdőknek sem elérhetetlen a nyelvvizsga

- Advertisement -

Sok szempontból nehéz az életed, ha diszlexiával, vagy diszgráfiával küzdesz, de szerencsére legalább a nyelvvizsga papírról nem kell lemondanod, mert például az Euroexam nyelvvizsgaközpontban már könnyítéseket kaphatsz.

Az iskolai évek óriási kihívást jelentenek azoknak, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdenek, mert az állami oktatás általában nincs felkészülve arra, hogy segítse a diszlexiával, diszgráfiával vagy diszkalkuliával küzdő tanulókat. Sok olyan előnytől is elesnek ezek a tanulók, amit például a nyelvvizsga megszerzése jelenthet, mert számos munkahelyen még mindig megkövetelik a papírt a nyelvtudás tanúsításához. Az Euroexam ezen változtatott, amikor úgy döntött, hogy a nyelvvizsgát a tanulási nehézségekkel küzdők számára is elérhetővé teszi.

A nyelvvizsga egy speciális stressz helyzet, amiben már a kis fokú tanulási nehézségekkel küzdők is olyan kihívás elé néznek, ami lényegében lehetetlenné teszi számukra a nyelvvizsga megszerzését. A normál szöveg olvasása stressz nélkül is nehéz a diszlexiával küzdők számára, akik lassabban, vagy éppen egyáltalán nem tudják feldolgozni az írásos feladatot. Már az is elég a vizsga elvesztéséhez, ha nem fejezi be a vizsgázó időben a feladatot, így már enyhe fokú diszlexiával is bajban van a vizsgázó. Hasonlóképpen van ez az írásbeli feladatok végzésével a diszgráfiások számára.

Hasonló cikkünk:  Az Orbán-kormány nem szereti Brüsszelt, mégis EU-s pénzből finanszírozott projekttel dicsekszik

Hogyan segít az Euroexam?

Az Euroexam vizsgáján a diszgráfiások és diszlexiások számára másfajta anyagokat adnak, amivel segítik a feladatok feldolgozását. Nagyobb betűvel, képekkel, illetve leírás helyett prezentációval adják ki a feladatokat, hogy a tanulási nehézséggel küzdő vizsgázók is hasonló eséllyel indulhassanak neki a vizsgának. Bizonyos esetekben, ha nagy fokú a tanulási nehézség mértéke, a vizsga egyes részei alól mentesülnek a vizsgázók.

Ehhez természetesen orvosi igazolásra és előzetes egyeztetésre van szükség, ám ez a fáradtság bőven megéri a munkát, hiszen a végén egy sikeres vizsgát tehet a felkészült vizsgázó.

Mi van a sérültek nyelvvizsgájával?

A hallás- és látássérültekre is gondolt az Euroexam az egyenlő esélyek biztosításával. A látássérültek a vizsgához helyesírás ellenőrző program nélküli szövegszerkesztővel dolgozhatnak az írásbeli vizsgán, míg a hallássérülteket speciális, erősítős fülhallgató segíti azoknál a vizsgarészeknél, ahol a halláskárosodásuk problémát jelentene.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...