fbpx
4.2 C
Kecskemét
2024. április 23., kedd

FRISS HÍREK

Ujhelyi Kecskeméten: Elindul a magyar kormány ellen a jogállamisági vizsgálat

- Advertisement -

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő két bejelentéssel érkezett Kecskemétre. Először is elmondta, hogy az MSZP kikérte a teljes Elios-aktát, így hamarosan minden ki fog derülni erről az ügyről, mert nyilvánosságra fogják hozni a részleteket. Másrészt bejelentette az Európai Bizottság friss döntését, amely szerint elindul a magyar kormány ellen a jogállamisági vizsgálat. Ide tartozik, hogy amíg a kormány nem állítja vissza a jogállamot, nem teszi függetlenné a bűnüldözést és az igazságszolgáltatást, addig súlyos pénzeket tart vissza az unió.

Elios-ügy: Néhányaknak lesznek kellemetlen pillanataik

Az Elios-aktával kapcsolatban mi is megírtuk, hogy az európai bíróság döntése értelmében az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) ki kell adnia minden dokumentumot a magyarországi, több települést érintő LED lámpás beruházások kapcsán folytatott vizsgálatokról. Amennyiben az MSZP-nél lesznek a kikért anyagok, azt a párt nyilvánosságra fogja hozni – fogalmazott Ujhelyi István.

Azt kell üzenjem a fidesz oligarcháinak, és a hatalmi játszámát játszó politikusainak, hogy egyszer minden kitudódik és mindennek következménye lesz. Néhányaknak lesznek kellemetlen pillanataik.

Így fogalmazott a politikus. Emlékeztetett, hogy annak idején, amikor az OLAF megállapította, hogy csalássorozat történt (2011 és 2015 közötti szerződéseket vizsgáltak – a szerk.), akkor kiderült, hogy 35 projektből 17-nél állapítottak meg csalást. Egy szervezett csalássorozatról van szó – fejtette ki. Ujhelyi szerint a kormány akkor ahelyett, hogy büntetőeljárást indított volna és visszaveszi a pénzt a cégtől, inkább kivették a számlákat az európai finanszírozási csomagokból, és kifizették ezeket a beruházásokat hazai közpénzből, az OLAF így tovább már nem volt kompetens. Az Elios Zrt.-ben 2015-ig tulajodnos volt Orbán Viktor veje, Tiborcz István. A kecskeméti beruházásra 2014-ben szerződött a város és a cég.

Király József önkormányzati képviselő azzal egészítette ki párttársát, hogy a kecskeméti Elios számla mintegy 1 milliárd forint volt. Ráadásul – mint mondta- az ígért költségcsökkentést a fogyasztásban nem hozta, vagyis nem igaz, hogy ezekkel a lámpatestekkel spórolna a város.

Hasonló cikkünk:  Március közepétől vízummentesen utazhatunk Kínába

A magyar kormány miatt súlyos pénzeket tartanak vissza

A másik üggyel kapcsolatban Ujhelyi István elmondta, hogy tegnap jelentette be az Európai Bizottság, hogy a rendszerszintű jogállamisági problémák és az állami vezetői szinteket elérő korrupció miatt elindítja a jogállamisági vizsgálatokat a magyar kormány ellen. Ráadásul az európai újjáépítési alapból is visszatartják a pénzt addig, amíg nem állítja vissza a kormány a jogállamiságot, nem szünteti meg az állami szintű korrupciót és nem teszi függetlenné a bűnüldözést és az igazságszolgáltatást.

Az MSZP uniós képviselője elmondta, hogy az elmúlt hetekben 320 milliárd forintot már vissza is tartottak, és további 2500 milliárd forintról nem várható pozitív döntés. A következő hét éves uniós költségvetésből Magyarország 11 ezer milliárd forintot kaphat, amennyiben az EU a jogállamiságot rendben találja. Ehhez jöhet még hozzá az újjáépítési 2500 milliárd forint és még egy jókora hitellehetőség is.

Azonban úgy tűnik, hogy nem akarja a kormány felszámolni a korrupciót és visszaállítani a jogállamot, és inkább lemondt az uniós forrásokról. Hiszen a szinte ingyenes uniós hitel helyett piaci alapon, drágábban 1650 milliárd forintnyi hitelt vesz fel, hogy „a következő hónapokban osztogatni és fosztogatni tudjon” – mondta Ujhelyi István.

Az MSZP képviselője hozzátette, hogy jó hír, hogy a következő kormány két nap alatt vissza tudja állítani a jogállamiságot és a bizalmat az unióval, így a forrásokat akkor le lehet majd hívni. Az új kormány első dolgai között lesz, hogy csatlakozik az európai ügyészséghez és függetleníti az igazságszolgáltatást Polt Pétertől – szögezte le a politikus.

Ujhelyi István mondandóját alább hallgathatja meg.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...